Konjički pčelar Mirsad Fišići ima najbolji bagremov med u Federaciji Bosne i Hercegovine

Direktor Federalnog agromediteranskog zavoda iz Mostara Marko Ivanković naveo je da je najbolji način da naši pčelari poboljšaju svoju konkurentnost testiranje i certificiranje njihovih proizvoda, te da svi trebamo raditi na promociji kvalitetnih domaćih proizvoda uključujući med.


Anita Hodžić-Kurtović iz Cazina najbolja je pčelarka u FBiH, a Selma Smlatić iz Velike Kladuše je najbolja mlada pčelarka, objavili su danas Federalni zavod za poljoprivredu i Federalni agromediteranski zavod, proglašavajući ovogodišnje pobjednike takmičenja “Dani meda” za najbolji med u FBiH.

U kategoriji ‘livadski med’ prvo mjesto osvojio je Anton Karačić iz Biletić Polja, drugo Emir Čolić iz Hadžića, a treće Esad Kadić, isto iz Hadžića.

Kad je u pitanju ‘med od kestena’ prvo mjesto pripalo je kompaniji Medicom d.o.o. Grude, drugo je osvojio Muharem Pripo iz Konjica, a treće Edis Begić iz Cazina.

U konkurenciji ‘meda od medljike’ prvo mjesto zauzeo je Dobro Zovko iz Čitluka, drugo Dalibor Primorac iz Gruda, a treće Bego Borovac iz Goražda.

U kategoriji ‘razne vrste meda’ prvo mjesto osvojio je Muharem Pripo iz Konjica, drugo Mirko Barbir iz Ljubuškog, a treće Dario Šormaz iz Kupresa.

U kategoriji ‘med od bagrema’ prvo mjesto pripalo je Mirsadu Fišiću iz Konjica dok ostali uzorci nisu prošli polensku analizu, a isto situacija je bila i u kategoriji ‘med od lipe’ gdje je prvo mjesto osvojilo Pčelarsko društvo Nektar iz Tuzle.

Testirano je više od 80 uzoraka meda, a 16 nagrada dodijeljeno je u osam kategorija, uključujući najbolji livadski med te najbolje medove od kestena, medljike, bagrema i lipe. Prvi put ove godine dodijeljene su i nagrade najboljem mladom pčelaru i najboljoj pčelarki.