Mostarka Lana Pudar postavila tri nova državna rekorda

Nakon prisilne takmičarske pauze od gotovo 8 mjeseci zbog poznate epidemiološke situacije, plivači Kluba vodenih sportova „Orka“ iz Mostara u subotu su napokon ubilježili jedan zvanični nastup i to na 11. plivačkom mitingu – “Plivaj srcem”, koji je organizovao APK “22. april” iz Banja Luke.

Ove godine je organizacija mitinga bila drugačija, a u skladu sa trenutnom epidemiološkom situacijom. Miting je bio pozivnog karaktera, sa ograničenim brojem plivača. Na mitingu su sudjelovali plivači iz BiH, Srbije i Hrvatske, a naš „Orku“ su na ovom mitingu predstavljali Lana Pudar (2006.) i Kerim Sadiković (2003.), saopćeno je iz Kluba vodenih sportova ” Orka” Mostar.

Lana Pudar je nastavila tamo gdje je stala početkom ove godine, te je u dvije discipline koliko ih je i plivala na ovom mitingu, postavila 3 nova državna rekorda. U disciplini 100m delfin, vrijeme novog rekorda za djevojčice do 14 i do 16 godina sada iznosi 59.82, sa odličnih 760 Fina bodova. U disciplini 100m slobodno, postavila novi državni rekord za djevojčice do 14 godina u vremenu 56.73. Lana je, takođe, osvojila pehar za najbolju plivačicu mitinga u A kategoriji, isplivala je najvrijedniji rezultat mitinga i u ženskoj i u muškoj konkurenciji, te je osvojila i dvije zlatne medalje.

Kerim Sadiković je plivao dvije discipline na ovom mitingu. U disciplini 200m mješovito popravio je svoj najbolji rezultat za 4 sekunde s vremenom 2:12.64, dok je u disciplini 100m prsno, takođe, popravio svoj najbolji rezultat, koji sada iznosi 1:05.23, te je u toj disciplini osvojio treće mjesto. Iz kluba navode da ukoliko budu imali prilike učestvovati na još kome takmičenju do kraja godine, da vjeruju i da će Kerim Sadiković u disciplini 100m prsno pokušati postaviti novi državni rekord, kome je već vrlo blizu.

Ovi rezultati svakako posebno dobijaju na težini, kada se uzmu u obzir svi probleme koje je prouzrokovala epidemiološka situacija koja je cjelokupan sport, a samim tim i plivanje, u našoj državi dovela u izuzetno težak položaj.

Ukoliko epidemiološka situacija dozvoli, iz kluba se nadaju da će do kraja godine imati priliku predstaviti se sa dosta većim brojem plivača na još nekom mitingu i će se uspjeti održati državno prvenstvo, na kome bi plivači „Orke“ mogli valorizovati uspjehe iz prethodnog perioda.

Iz kluba navode da se trenažni proces u klubu i školi plivanja izvodi bez ikakvih problema, trenira se u manjim grupama u više termina, a sve u skladu sa važećim epidemiološkim mjerama. Sve informacije u vezi upisa u „Orkinu“ školu plivanja i plivački klub možete naći na zvaničnoj web stranici kluba www.orkamostar.ba i na klupskim facebook i instagram profilima, saopćeno je iz Kluba vodenih sportova ” Orka”.

 

(Mostarski.ba)