Demantij na netačne navode UABNOR-A o uklanjanju biste narodnog heroja Jusufa Čevre

Podstaknuti netačnim navodima i dezinformacijama koje u javnost putem medija i drugih komunikacijskih kanala plasira Udruženje antifašista i boraca NOR – a (UABNOR) Mostar, a koje se odnose na navodno uništavanje antifašističkog nasljeđa kroz uklanjanje biste narodnog heroja Jusufa Čevre, želimo obavijestiti javnost da su informacije koje ovo udruženje iznosi apsolutno netačne i pogrešne. Ne ulazeći u motive koji se nalaze iza saopštenja koje je izdala organizacija UABNOR, poručujemo da naš cilj nije dezavuisanje javnosti, niti otvaranje prostora za neosnovanu polemiku ili raspravu, nego tačno, istinito i činjenično informisanje javnosti o rekonstrukciji i modernizaciji parka, koji će ponovo biti ukrašen bistom narodnog heroja Jusufa Čevre, navodi se u saopštenju Inicijativnog odbora za rekonstrukciju i obnovu parka u Titovoj ulici.

„Ponosno i posebno naglašavamo da svi članovi inicijative za obnovu parka u Titovoj ulici njeguju antifašističke tekovine, što potkrijepljujemo činjenicom da će novi park u svom sastavu imati i istorijski kutak, koji će sadržavati mnoštvo detalja o istoriji i državnosti Bosne i Hercegovine, od vremena vladavine Kulina Bana, pa sve do danas. U hiljadugodišnjem periodu o kome govorimo i o kome će svjedočiti i istorijski kutak novog parka, značajnu ulogu predstavlja Narodnooslobodilačka borba, što je još jedan u nizu dokaza koji jasno demantuju navode predstavnika UABNOR-a, odnosno naručioca ovog saopštenja koje je plasirano putem organizacije UABNOR o uništavanju spomenika koji podsjećaju na narodnooslobodilačku borbu. Simptomatično je da se naručioci saopštenja ranije nisu zapitali u kakvom se stanju nalazio park, ali i sama bista narodnog heroja Jusufa Čevre.

Shodno navedenom, te poštujući angažman i doprinos narodnog heroja Jusufa Čevre u narodnooslobodilačkoj borbi, ali i žrtvi koju je podnio u mostarskom ustaškom zatvoru, gdje je mučen i izboden, a nakon čega je strijeljan, naša inicijativa za rekonstrukciju parka nikada nije ni uzimala u obzir uklanjanje biste heroju Jusufu Čevri. Baš naprotiv, nakon obnove i rekonstrukcije, bista Jusufa Čevre će ponovo krasiti park u Titovoj ulici, podsjećajući javnost i sve građane na borbu i žrtvu koju je isti podnio za slobodu naroda.

Još jednom, obavještavamo javnost da su informacije koje je plasirao UABNOR netačne i pogrešne, a iznesenim činjenicama i argumentima dokazujemo da opcija uklanjanja biste nikada nije ni dolazila u obzir. Predstavnike UABNOR-a, koji su autori saopštenja, pozivamo na uvid o planu i programu rekonstrukcije parka, kao i sve sadržaje koji će činiti isti, među kojima se posebno izdvajaju istorijski kutak o državnosti Bosne i Hercegovine i bista narodnom heroju Jusufu Čevri“, ističe se u saopštenju koje potpisuje Inicijativni odbor za rekonstrukciju i izgradnju parka na Glavnoj ulici u Mostaru.

(Mostarski.ba)