Press konferencija projekta „ĆIRO-Staza svjetske baštine“

Press konferencija projekta „ĆIRO-Staza svjetske baštine“, će biti održana danas u 12 sati u prostorijama Doma kulture ( visitor centar) na Buni, Mostar.

Projektom „ĆIRO- Staza svjetske baštine“ poboljšati će se lokalna privreda kroz kreiranje i uvezivanje sadržaja i ponude biciklističke staze otvorene duž stare željezničke pruge koja je povezivala Ravno, Čapljinu i Mostar. Time će se poboljšati kvaliteta postojećih i razviti novi turistički proizvodi, te će se steći uslovi za njihovo predstavljanje na međunarodnom tržištu.

Hercegovina je već prepoznata kao turistička atrakcija, te će novi turistički sadržaji na otvorenom i mogućnost produljenja turističke sezone donijeti nove koristi lokalnim zajednicama. Aktivnosti koje će se provoditi bazirati će se na unaprjeđenju infrastrukture i proširenju turističke ponude, razvoju i provođenju marketingške strategije, jačanju kapaciteta mikro, malih i srednjih poduzeća iz oblasti turizma.

Tokom 2020. godine, pandemija koronavirusa teško je pogodila sve privredne grane, posebno turizam, kako u svijetu, tako i u Bosni i Hercegovini. S ciljem revitalizacije ovog sektora, posebno promocije kulturalnog turizma i turizma na otvorenom, Evropska unija je u okviru EU4Business podržala implementaciju projekta „ĆIRO – Staza svjetske baštine“, s ciljem povećanja broja posjetilaca.

Trajanje projekta je 18 mjeseci, a njegova vrijednost je 377.395 eura, od čega Evropska unija u okviru EU4Business projekta učestvuje s 301.820 eura.

Projekt provode: Asocijacija za privredni razvoj REDAH, grad Čapljina, općine Stolac i Ravno, te turistička agencija Kula Turist iz Počitelja, a krajnji su korisnici mikro, mala i srednja preduzeća, turoperatori, turističke organizacije, udruženja, lokalni hoteli, moteli restorani i sportski klubovi.

EU4Business, s ciljem jačanja ekonomije BiH, podstiče razvoj poduzetništva, izvozno orijentiranih sektora, turizma i poljoprivrede, kao i ruralni razvoj. EU4Business je vrijedan 16,1 miliona eura, a zajednički ga finansiraju Evropska unija (15 miliona eura) i Savezna Republika Njemačka (1,1 miliona eura). EU4Business zajedno provode GIZ, ILO i UNDP, od aprila 2018. godine do marta 2022. godine.

Kako je najavljeno učesnicima će se obratiti: Ivica Sivrić , v.d. direktor REDAH, Julijana Mikulić Jurković, stručna služba za lokalni ekonomski razvoj i Evropske integracije, Grad Čapljina i Maja Lopin, direktorica JU Radimlja, Stolac, saopćeno je iz Asocijacije za ekonomski razvoj REDAH

(Mostarski.ba)