Večeras zatvaranje 14. Mostar film festivala

Svečano zatvaranje 14. Mostar film festivala, bit će upriličeno večeras u 19 sati na platou mostarskog Sajma privrede u Rodoču.

Tu će stručni žiri Miro Barnjak, Anila Gajević i Branka Bešević Gajić dodijeliti tradicionalnu nagradu festivala Stablo ljubavi najboljim glavnim muškim i ženskim glumcima, kao i najboljem debitantu ovogodišnjeg festivala. Najavljena su i kratka obraćanja direktora festivala Slavena Knezovića i organizacijskog tima.

Nakon uručenja nagrada na velikom ekranu bit će prikazani filmovi „Mare“ (19 sati), „Pinocchio“ (21 sat), ali i svjetska premijera filma „Australijanac“ (23 sata) reditelja Faruka Sokolovića.

„Australijanac“ je priča i emocija koju nose mnogi koji su tokom rata otišli iz svog doma, grada, zemlje i osjećali sve veću čežnju za suncem svoga neba.

Tokom današnjeg dana, Mostar film festival donosi i svjetsku premijeru filma „Svedočanstva“ rediteljice Branke Bešević Gajić u amfiteatru mostarskog Sveučilišta od 12:30 sati.

Film „Svedočanstva“ je dokumentarno-istraživački film koji se bazira na stvarnim relevantnim svjedočanstvima vjernika koji posjećuju kultnu svetinju manastir Tumane, koji se nalazi u golubačkoj dolini na samoj dolini istoimenog potoka, 12 km udaljen od Golupca. Posvećen je Svetom arhangelu Gavrilu, a njegovo osnivanje vezuje se za Miloša Obilića.

Sve projekcije današnjeg dana i njihov raspored mogu se pronaći na službenoj stranici festivala www.moff.ba, saopštili su organizatori.

(Mostarski.ba)