Na SKB-u otvorena nova angio sala i pušten u rad savremeni MSCT aparat

U Kliničkom zavodu za radiologiju Sveučilišne kliničke bolnice (SKB) Mostar u ponedjeljak je otvorena nova angio sala i pušten u rad savremeni MSCT aparat u vrijednosti od oko 4,5 miliona maraka.

Angio salu je otvorio federalni ministar zdravstva Vjekoslav Mandić koji je čestitajući menadžementu SKB-a, ocijenio kako je ovakav jedan ozbiljan projekat, unatoč epidemiološkom stanju cjelokupnog zdravstvenog sistema, vrijedan svake pohvale.

– U ova teška vremena pandemije novog koronavirusa za zdravstvo, kad smo na ivici izdržljivosti, voditi računa o proširenju zdravstvenih usluga i kapitalnim investicijama kako bi našim pacijentima, građanima, bila dostupnija zdravstvena zaštita, zadovoljstvo je i čast – istaknuo je federalni ministar.

Riječ je o moderno opremljenoj sali s vrhunskim angiografskim uređajem, prvim takvim u BiH, a namijenjen je za liječenje pacijenata s akutnim ishemičnim moždanim udarima.

Po riječima direktora SKB-a Mostar Ante Kvesića, radi se o iznimno značajnom iskoraku u razvoju SKB Mostar, napretku i razvoju medicinske djelatnosti uopće.

– Ponosni smo da ovom angio salom zaokružujemo neuroradiologiju i neurohirurgiju i uz podršku prof dr. Marka Radoša iz Zagreba i obučenih mladih kadrova ovaj angiografski uređaj od sutra je spreman za rad – poručio je direktor SKB-a.

Po njegovim riječima, otvaranje angio sale omogućit će pacijentima dijapazon usluga, neurointervencijske, dijagnostičke i terapijske.

Napominje da su dosada pacijenti iz BiH išli na terapiju i liječenje u Zagreb i Tursku te da je godišnje kako u SKB-u, tako i Univerzitetsko Kliničkom centru u Sarajevu potrebe za ovom vrstom terapije imalo oko tridesetak i više pacijenata.

– Ovo je najsavremeniji uređaj koji u ovom trenutku postoji u BiH, a omogućit će liječnicima neuroradiolozima, radiolozima, neurolozima da uvedu BiH u potpuno novu dijagnostičku terapijsku metodu. Ona je primarno vezana za liječenje krvnih žila u području glave – kazao je voditelj ovog projekta, vanjski saradnik prof dr. Maro Radoš iz Zagreba.

(Fena)