Ministarstvo obrazovanja HNK-a partner projekta o očuvanju kulinarske baštine

Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK partner je projekta „EnhanCing Sustainable ToUrism Development through Culinary HeritAge – CUHaCHA“, saopćeno je iz tog ministarstva.

Glavni cilj projekta “CUHaCHA” u kojem učestvuju Ministarstvo, Općina Tivat i Zadarski kanton je ojačati i očuvati identitet zajedničke kulinarske baštine programskog područja i pridonijeti razvoju turizma.

Kako se saopćeno, u cilju kvalitetnijeg stručnog usavršavanja projekat podrazumijeva uređivanje će se tri tradicionalne kuhinje, po jedna u svakoj partnerskoj zemlji, kroz koje će se različitim kursevima kuhanja promovisati kulinarska baština ovog područja, kao i realizaciju edukacija za učenike srednjih škola i studente turizma.

Projekat „CUHaCHa“ obuhvata uspostavljanje prekogranične saradnje kako bi se turistička ponuda ojačala i učinila raznovrsnijom, kao i bolje upravljanje i promociija kulinarske baštine kao dijela turističke ponude.

Navedeni projekat sufinansiran je iz Interreg IPA CBC Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014 – 2020. programa. Ukupna vrijednost projekta je 710.946,94 €, a odobrena EU sredstva su 604.304,89 €. Nosioc projekta je Agencija za ruralni razvoj Zadarskog kantona – AGRRA, a partneri su: Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta Hercegovačko-neretvanskog kantona, Općina Tivat i Zadarski kanton, saopćeno je iz Ministarstva, obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK.

(Mostarski.ba)