Mirisni putevi – nova turistička atrakcija u Hercegovini

Lavanda, smilje, ruzmarin, žalfija, samo su četiri od 250 vrsta ljekovitog bilja u Hercegovini. Upravo bi ljekovito bilje moglo biti povod za razvoj nove grane turizma u Hercegovini, piše BHRT.

Nikolina Dervišević, stručni saradnik Turističke organizacije – “Za sve vrste turizma za koje ima potencijal, treba ih razvijati, tako isto i mirisne puteve”.

A, ljekovito bilje nisu samo čajevi. Tu su i eterična ulja, biljne kapi, kozmetički proizvodi. Tako, ilustracije radi, jedva 20 odsto potreba farmaceutske industrije Bosne i Hercegovine se zadovoljava od domaće proizvodnje, a sve ostalo se uvozi. To je sasvim dovoljan razlog da se započne s plantažnim uzgojem ljekovitog bilja. Jedna od takvih plantaža je u okolini Ljubinja.

Slobodanka Dangubić, kontrolor proizvodnje ljekovitog bilja – “Svakako nije jednostavno, mi sarađujemo sa velikim brojem instituta i ta proizvodnja je dosta komolikovana. U našoj firmi imamo i agronoma Slobodanku Popović, koja je jedna od prvih agronoma na ovim prostorima proizvela sadnicu smilja”.

Eterična ulja uvode nas u svijet mirisa ili aromaterapije. Stručnjaci kažu da sastav samo jednog eteričnog ulja može da pomogne kod deset različitih vrsta bolesti.

Mirela Kovačević, porodični aromaterapeut – “Aromaterapija je blaga i neinvaziona metoda liječenja i uopšte podržavanja čovjeka i čuvanja imuniteta i čovjekovog zdravlja. Mi aromaterapijom ne možemo da naškodimo čovjeku, a ljudi jako lijepo reaguju na aromaterapiju i u jednoj su lijepoj sinergiji”.

Ranka Kučinar, Ljubinje – “Tvrdim da nikome od toga neće ništa biti, ima sve to neka svoja ljekovita svojstva. Što se tiče virusa korona i da pelin pomaže u liječenju, ja mislim da ni ja, ni vi, ni bilo ko od nas ne može to sa sigurnošću da tvrdi”.

Trebinje je tako uz mediteransku klimu, blizinu mora, bogato vjersko i istorijsko naslijeđe, te dobro vino i hranu, turistima ponudilo i ljekovito bilje.

 

(BHT)