Otvoren 5. Festival književnosti i kulture ‘Poligon’

Performansom Ilije Puljića, promocijom romana “Mladenka kostonoga” i razgovorom s književnikom Želimirom Perišem u četvrtak je u Hrvatskom narodnom kazalištu u Mostaru održana prva večer 5. Festivala književnosti i kulture “Poligon”.

Direktor Festivala Mirko Božić, koji je razgovorom s književnikom Perišem otvorio ovogodišnju manifestaciju, kazao je kako je Poligon važan za kulturu u Mostaru.

“Važan je kao i svaki dodatni kulturni sadržaj ili događaj koji se može ponuditi ljudima, jer se publika na taj način odgaja, a što više izbora ima, to se i ukus može bolje izbrusiti. Poligon okuplja imena iz cijele regije, ali i Europe i svijeta, a osim toga dajemo dosta naglaska na saradnju s obrazovnim institucijama i taj neki multimedijalni element gdje surađujemo s umjetnicima iz drugih žanrova “, istaknuo je Božić.

Dodao je kako je zbog cjelokupne situacije s pandemijom koronavirusa u jednom trenutku mislio kako od ovogodišnjeg izdanja Poligona neće biti ništa.

“Ipak smo uspjeli sve organizirati, imali smo prepreke u smislu nemogućnosti dolaska gostiju izvana, mnogi festivali su odgođeni ili prebačeni na online platforme, ali mi se ne damo i nadamo se kako će i ove godine sve proći kako treba”,  kazao je Božić.

Mostarski književnik Elvedin Nezirović kazao je kako je Poligon jedan od rijetkih događaja u gradu koji nastoji biti u službi kulture kao takve.

“Poligon je jedan od onih koji u Mostar, ovakav kakav već jest, nastoji donijeti nešto od onoga što imaju svi veliki i važni gradovi, a gradovi nisu veliki ni po teritoriju koji zauzimaju niti po broju ljudi koji u njemu žive. Oni su, među ostalim, veliki po svojoj imaginaciji, skladu koji vlada između njihovih unutarnjih različitosti, po odnosu prema kulturi i potrebi da se kulturom oplemenjuju i šire. Drugim riječima, upravo po onome po čemu je Mostar danas malen i nevažan”, kazao je Nezirović.

U sklopu ovog festivala večeras će se u domu herceg Stjepan Kosač predstaviti književnice Magdalena Blažević i Ivana Rogar, a nakon toga slijedi projekcija filma “Jedna od nas” redatelja Đure Gavrana te razgovor s autorom.

Poligon završava u subotu, 17. oktobra, u Narodnom pozorištu Mostar gdje će se predstaviti književnici Elvedin Nezirović i Srđan Sekulić. Nakon književne večeri slijedi otvorenje strip izložbe “Infra Devil” autora Berina Tuzlića, te nastup electro one-man banda dRUMELODY.

Poligon je manifestacija koja nastoji okupiti sve umjetničke forme, književnost, muziku, film, filozofiju, strip, historiju, te najbolje od produkcije u toj godini dovesti u Mostar, pod jednom krovnom temom, a tema ovogodišnjeg Festivala je strah.

Organizatori napominju kako je Festival organiziran poštujući odluke i preporuke nadležnih tijela, te da su distanca i nošenje maske obavezni.

(Fena)