“Quo Vadis, Aida?” od večeras u Cineplexx Plazi Mostar

Cineplexx Plaza Mostar sve četiri kino sale otvara projekcijom novog filma Jasmile Žbanić ”Quo Vadis, Aida”, predstavnikom Bosne i Hercegovine za nagradu “Oscar” Američke akademije, u tri večernja termina.

Projekcije u Cineplexx Plazi Mostar počinju večeras u tri termina: u 19, 20 i 21 sat. Ulaznice su u prodaji po cijeni od 5 KM.

Film je svjetsku premijeru imao u takmičarskom programu Venecijanskog filmskog festivala, a nedavno je osvojio nagradu za najbolji strani dugometražni film na 57. filmskom festivalu u Antaliji (Turska). Prikazan je i na Toronto Film Festivalu, na festivalu u Hamburgu (Njemačka), a slijede projekcije na El Gouna festivalu u Egiptu, u Busanu u Južnoj Koreji, na Viennalu u Austriji, u Wrocławu u Poljskoj te na festivalu u Rotterdamu u Holandiji.

Radnja filma “Quo Vadis, Aida?” događa se u Bosni u julu 1995. Aida je prevoditeljica za Ujedinjene nacije u malom gradu Srebrenici. Kada srpska vojska zauzme grad, njena porodica je među hiljadama građana koji zaštitu traže u bazi UN-a. Kao osoba upućena u pregovore, Aida ima pristup ključnim informacijama koje prevodi. Šta će biti sa njenom porodicom i drugima – spas ili smrt? Koji bi korak trebala poduzeti?

Glavne uloge u filmu su ostvarili Jasna Đuričić, Izudin Bajrović, Boris Ler, Dino Bajrović, Boris Isaković.

IZ KRITIKA: “Suštinski važno umjetničko djelo” – Variety; “Glumica Jasna Đuričić je očaravajuća u glavnoj ulozi” – Hollywood Reporter; “Znalački osmišljena priča Jasmile Žbanić ispričana je jednostavno i direktno” – Hollywood Reporter; “Nemate vremena udahnuti zrak dok gledate moćni film Jasmile Žbanić” – Cineuropa; “Quo Vadis Aida? film koji doživljavate kao srčani udar” – Cineuropa; “Jasna Đuričić, fantastična” – Cineuropa; “Energija i strast svježeg, novog, direktnog pogleda Jasmile Žbanić na konflikt izbija iz svakog kadra” – Screen Daily; “Nadahnuti izbor srbijanske glumice Jasne Duričić za lik Aide” – Screen Daily.

Producenti filma su Damir Ibrahimović i Jasmila Žbanić (Deblokada, BiH), a film je realizovan u koprodukciji sa Coop99 (Austrija), Digital Cube (Rumunija), N279 Productions (Holandija), Razor Film (Njemačka), Extreme Emotions (Poljska), Indie Prod (Francuska) i Torden Film (Norveška), u partnerstvu sa Radio-televizijom Bosne i Hercegovine, turskom TRT, njemačko-francuskom TV ARTE/ ZDF i austrijskom ORF.

Sve projekcije u Cineplexx Plazi Mostar odvijaju se u skladu sa svim epidemiološkim mjerama i preporukama nadležnih službi, a broj mjesta na projekcijama je ograničen.

Ulaznice za film Jasmile Žbanić “Quo Vadis, Aida” su u prodaji od srijede u Cineplexx Plazi Mostar i online putem web stranice kina www.cineplexxplazamostar.ba. Na programu su i filmovi “Ja sam žena” (Unjoo Moon), “Lesi se vraća kući” (Hanno Ollerdissen) i “Pinocchio” (Matteo Garrone). Cijena ulaznice je 5 KM.

Više o repertoaru kina Cineplexx Plaza Mostar na web stranici kina i društvenim mrežama kina, saopćeno je iz Cineplexx Plaza Mostar.

Izvor: mostarski.ba