Prezentacija projekta “Ambasadori za neformalno obrazovanje mladih“

LDA Mostar danas će u Američkom kutku u 12 sati prezentirati projekat “Ambasadori za neformalno obrazovanje mladih“.

Ambasadori za neformalno obrazovanje mladih je inicijativa za saradnju koju je pokrenulo 11 organizacija civilnog društva iz EU-a, Zapadnog Balkana i Turske, a koja ima za cilj promicanje sudjelovanja u aktivnostima neformalnog obrazovanja i snagu validacije i priznavanja kompetencija stečenih izvan formalnog obrazovnog okruženja korištenjem inovativne metodologije.

Ovim dvogodišnjim projektom žele uzeti u obzir ono što je do sada učinjeno na ovom području, istražiti najbolje prakse i uspješne priče i pripremiti se za rad na terenu kako bi pojačali važnost neformalnog obrazovanja.

Mladi često nisu uvjereni da mogu poboljšati svoje zapošljavanje neformalnim obrazovanjem, jer vjeruju da se vještine i kompetencije stečene radom i formalnim obrazovanjem smatraju relevantnijima. Želimo promijeniti ovaj trend. Učenje između vršnjaka na ovom polju trebalo bi biti mnogo snažnije. Želimo „institucionalizirati“ ovu brojku i pripremiti ih uz pomoć date metodologije kako bi postali pravi ambasadori za prevođenje ove poruke.

Cjelokupni rad zasnovan je na prikupljanju različitih stajališta, što u konačnici vodi stvaranju prijedloga za inovativne politike u području priznavanja i potvrđivanja neformalnog obrazovanja, jer će ambasadori nastaviti sa prikupljanjem takvih inputa tijekom cijelog svog rada širom zemlje.

Ovu inicijativu predvodi Agencija lokalne demokratije Mostar , a koja je obogaćena velikim iskustvom partnera iz Slovenije, Bugarske , sa Kosova iz Albanije , Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Srbije, Turske I Italije.

Prezentacija ovog projekta za sutra u podne najavljena je i u Centru za kulturu grada Mostara.

Izvor: mostarski.ba