Mostar: Centralna bajramska svečanost u Sjevernom logoru

Centralna bajramska svečanost na području Muftijstva mostarskog održat će se u petak, 31. jula, u Sjevernom logoru na igralištu pored džamije “Bosanski mudžahidi” u U.S.R.C. “Midhat Hujdur Hujka” u Mostaru, a vrijeme bajram-namaza je u 6 sati i 13 minuta.

Bajram-namaz predvodit će i bajramsku hutbu vaziti muftija mostarski mr. Salem-ef. Dedović, a prema instrukcijama Rijaseta IZ-e u BiH, sabah-namaz u džematu klanjat će samo imam i članovi džematskog odbora, saopćeno je iz Mostarskog muftijstva.

Vjernicima je preporučeno da sabah-namaz klanjaju u kućama i da na mjesta okupljanja dođu samo 15 minuta prije klanjanja bajram-namaza.

Iz Ureda mostarskog muftije pozvali su vjernike da prilikom obavljanja bajram-namaza strogo poštuju zaštitne mjere koje su na snazi, da se pridržavaju preporuka Islamske zajednice u BiH i nadležnih državnih organa. Potrebno je nositi masku i održavati propisanu fizičku distancu, a čestitanje će se obaviti bez fizičkog kontakta i s propisane distance.

Svim džematskim odborima i imamima iz Muftijstva preporučili  da se namaz obavlja na otvorenom, na prostoru oko džamije i na privremenim musalama, a tradicionalni bajramski prijem muftije mostarskog neće se organizovati zbog pogoršane epidemiološke situacije, stoji u saopćenju.

(Mostarski.ba)