“Slovo Gorčina” od 24. do 26. jula

Ovogodišnja manifestacija “Slovo Gorčina” biće održana od 24. do 26. jula, obilaskom Stoca, raskršća civilizacija, a nakon toga će uslijediti dodjela nagrade Mak Dizdar, najboljem mladom pjesniku i pjesnikinji.

Organizatori ističu da su se potrudili osmisliti način da održe dugu tradiciju festivala, poštujući odluke i preporuke nadležnih tijela.

U okviru Festivala “Slovo Gorčina”, biće upriličen program posvećen ovogodišnjem gostu pjesniku, Semezdinu Mehmedinoviću, koji će prvi put nakon rata čitati svoju poeziju, pod stolačkim svodom.

Između ostalog, biće upriličene izložbe Admira Mujkića i Aleksandre Kokotović, u Makovoj hiži, književna tribina, pod nazivom “Na pravoj strani historije, književnost i društvena odgovornost”.

Cilj manifestacije je duhovno povezivanje prožeto zajedništvom u svemu onome što je lijepo i korisno, te oživljavanje ideje Maka Dizdara da na jednom festivalu okupi cjelokupno naše umjetničko stvaralaštvo.

Malo je pisaca i gradova čija je veza neraskidiva i nakon smrti književnika. Mak Dizdar je rođen u Stocu, a veći dio svog života proveo je u Sarajevu. Stolac je bio nepresušni izvor njegove inspiracije i motivacije, a kroz njegovu manifestaciju “Slovo Gorčina”, koja se održava od njegove smrti, na najbolji način se odužio svom rodnom kraju.

(BHRT)