Mostarka Una Taslaman i ljubav prema plivanju: Nadam se da ću jednog dana BiH predstavljati na velikim takmičenjima

Razgovarao: Haris Zilić

Mostar je već ozbiljan faktor na mapi evropskog plivanja. Najviše zahvaljujući Amini Kajtaz, a zatim i mladoj Lani Pudar. U gradu na Neretvi sve više dječaka i djevojčica se okreću plivanju, a jedna od onih koja bi u budućnosti mogla BiH obradovati velikim rezultatima je i 16-godišnja, Una Taslaman.

Una je učenica Elektrotehničke škole u Mostaru. Plivanjem se bavi u Klubu vodenih sportova “Orka” punih deset godina.

U razgovoru za Sportske.ba, Una je opisala svoje treninge, ljubav prema plivanju, ambicije…

“Počela sam trenirati sa pet godina nagovorom roditelja, da bih naučila plivati. Vremenom sam napredovala sve više i tako se rodila moja ljubav prema plivanju”, rekla je ova malda Mostarka na početku razgovora za Sportske.ba.

Plivanje je težak sport, treninzi nisu jednostavni.

“Plivanje je težak sport i trebamo osjećati tu težinu kako bi osjetili napredak. Što se tiče treninga dnevno imamo 3x (2 treninga u bazenu i teretana). 2 plivačka treninga traju po 2h i uglavnom dnevno preplivamo 10-12km.”

Amina Kjataz i Lana Pudar suvratili plivanju važnost, bar kada je riječ o Mostaru ali i Bosni i Hercegovini.

“Plivanje kao sport je po mom mišljenju zapostavljen za razliku od fudbala, košarke i sl. (posebno u Mostaru). Međutim Amina i Lana su u gradu, pa i u državi plivanje podigle na jedan veći nivo. Ne postoji nikakva posebna tajna osim rada i ljubavi prema onome što radiš.”

Una je i državna prvakinja.

“Što se tiče mojih rezultata, posebno bih izdvojila titulu državne prvakinje i viceprvakinje.”

Ambicije su jasne, a ima uzora i podršku u svojoj sportskoj priči.

“Nadam se da ću jednog dana nastupati na velikim takmičenjima i predstavljati svoju zemlju u najboljem svjetlu. Moj sportski uzor je Amina Kajtaz, a najveća podrška su mi porodica i prijatelji.”

Škola i plivanje mogu zajedno.

“Pošto se bavim plivanjem, od malih nogu sam stekla tu neku radnu naviku. Po mom mišljenju veoma je bitno posložiti prioritete u životu kako bi bili uspješni.”

Una poručuje mladim da nije nikada kasno za nove cilejve i snove.

“Mladim sportistima bih poručila da nikad nije kasno da postave novi cilj ili da sanjaju novi san, i na kraju pozivam svu djecu da se upišu u Orkinu školu plivanja i budu dio jednog zdravog tima i zdrave sredine.”

(Sportske.ba)