Nezavisni sindikat zaposlenika SKB-a Mostar najavio generalni štrajk

Nezavisni sindikat zaposlenika Sveučilišne kliničke bolnice (SKB) Mostar najavio je generalni štrajk ukoliko Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) ne ispuni njihove zahtjeve za povećanjem koeficijenta, satnice i boljih uslova za rad.

Po riječima predsjednika NS zaposlenika SKB-a Mostar Ivice Anića, Sindikat, koji broji nešto više od 1400 članova i najveći je sindikat u zdravstvu koji je reprezentativan, je već uradio prijedlog revidiranog novog kolektivnog ugovora, a ako ne bude dogovora sa kantonalnom Vladom pokrenut će štrajk u skladu sa zakonskom procedurom.

-Tražimo povećanje koeficijenta, satnice i bolje uslove na rad te očekujemo od Vlade poziv i datum za Mirovno vijeće na kojem bi se dogovorili, ali i ispoštovali zakonsku proceduru za eventualni štrajk – rekao je Anić, dodajući kako će sigurno stupiti u štrajk ukoliko se uslovi zaposlenika u zdravstvu ne ispune.

Napomenuo je na kraju kako bi štrajkom bilo obuhvaćeno 3 500 medicinskog i nemedicinskog osoblja, te da bi to dovelo do kolapsa u zdravstvu, što, zaključuje on, sigurno niko ne bi želio.

(Fena)