Više od 40% bh. građana vjeruje da će doći do drugog vala pandemije

Tek četvrtina građana BiH vjeruje u službenu, znanstveno utemeljenu teoriju kako je koronavirus nastao prirodnim putem, prelaskom sa životinje na čovjeka.

Kada je u pitanju drugi val pandemije, 41 posto građana Bosne i Hercegovine smatra da će doći do drugog vala pandemije koronavirusa u BiH, pokazuju rezultati istraživanja kompanije Valicon provedeni početkom lipnja. Istraživanje je provedeno putem online panela JaZnam.ba na reprezentativnom uzorku za BiH (n=514) online populacije u razdoblju od 29. svibnja do 2. lipnja, piše Klix.ba.

Kada je riječ o drugom valu pandemije, trećina smatra kako to ne može procijeniti.

Od 41 posto koliko vjeruje da će do toga doći 11 posto građana je prilično sigurno u pojavu drugog vala, dok 30 posto smatra kako je vrlo vjerojatno očekivati drugi val pandemije.

S druge strane, gotovo četvrtina (23 posto) ne vjeruje u mogućnost pojave novog vala, dok gotovo trećina građana BiH (31 posto) nije mogla dati procjenu na ovo pitanje.

Mlađa populacija (18-29) je optimističnija u prognozi da do drugog vala neće doći, dok su građani sredne životne dobi (30-49) suprotnog mišljenja i smatraju kako je drugi val u BiH vrlo vjerojatan. Gledano po entitetima, nema značajne razlike u dobivenim rezultatima.

Među građanima koji vjeruju da bi moglo doći do drugog vala pandemije koronavirusa u BiH, gotovo 40 posto smatra da će se to dogoditi na jesen – 9. ili 10. mjesec, dok nešto manji postotak, 22 posto smatra kako će se drugi val dogoditi na zimu – 11. ili 12. mjesec.

Jako mali postotak smatra da drugi val možemo očekivati već sada tijekom ljeta ili nekad kasnije tijekom 2021. godine. U slučaju novog vala gotovo većina smatra da restriktivne mjere trebaju biti iste kao tijekom prvog vala ili čak strože.

Na pitanje kako bi trebale izgledati mjere protiv širenja koronavirusa u slučaju da dođe do drugog vala pandemije, građani BiH su također podijeljenog mišljenja.

Pa tako gotovo isto postotak (gotovo četvrtina populacije) smatra da restriktivne mjere u slučaju novog vala virusa u BiH trebaju biti iste kao u prvom valu ili čak strože.

Ostatak stanovništva smatra kako mjere trebaju biti blaže nego u prvom valu (17 posto) ili da trebaju biti minimalne (15 posto).

Zanimljivo je da gotovo 13 posto populacije smatra da ne treba uvoditi nikakve posebne mjere u slučaju novog vala koronavirusa.

U slučaju drugog vala, mlađa populacija (18-29) je sklonija mišljenju kako mjere treba pooštriti, dok populacija srednje životne dobi, te oni stariji od 50 godina, priželjkuju blaže mjere nego u prvom valu.

S obzirom da je upravo populacija srednje životne dobi (roditelji maloljetne djece) i stariji od 50 godina bili i najviše “pogođeni” restriktivnim mjerama tijekom vrhunca pandemije (zabrana kretanja za najmlađe, te za starije od 65) dobiveni rezultati su očekivani.

Gledano na razini entiteta, građani Federacije BiH znatno više smatraju kako je potrebno uvesti iste mjere kao u prvom valu za razliku od građana Republike Srpske koji su skloniji stavu da, ukoliko dođe do drugog vala pandemije, mjere trebaju biti blaže.

Kako je ublažavanje restriktivnih mjera došlo značajno kasnije u Republici Srpskoj (ukidanje policijskog sata, zabrana kretanja za mlađe i starije) sasvim je očekivan stav građana RS-a da restriktivne mjere trebaju biti blaže ako dođe do novog vala.

Više od polovice bh građana vjeruje u neku od teorija zavjera o koronavirusu, a trećina smatra kako je virus nastao u wuhanskom laboratoriju.

Prema dobivenim rezultatima, gotovo četvrtina građana ili 24% vjeruje u službenu, znanstveno utemeljenu teoriju odnosno da je koronavirus prirodan virus te da je prešao sa životinje na čovjeka i počeo se širiti kao i ostali virusi.

Ipak, većina je sklona vjerovanju nekoj od popularnih teorija zavjere o koronavirusu:

– Trećina ili 32 posto građana smatra kako je koronavirus nastao u Wuhanu u laboratoriju. Od toga 14 posto smatra je virus kreiran u laboratoriju u Wuhanu i namjerno pušten, 12 posto je mišljenja kako je virus prirodan te da je izašao iz laboratorija u Wuhanu nenamjerno, usljed ljudske pogreške dok 6 posto tvrdi da je virus prirodan i da je namjerno pušten iz laboratorija.

– 11 posto bh. građana smatra da Bill Gates, u suradnji s farmaceutskim kompanijama, stoji iza ove pandemije.

– Određen postotak građana BiH (7 posto) smatra kako koronavirus uopće ne postoji dok jako mali postotak (3 posto) vjeruje kako su za koronavirus odgovorni elektromagnetni valovi iz 5G antena.

(klix.ba)