U HNK se već tri godine čeka lokalni plan za prava i položaj osoba sa invaliditetom

Ovo je za Klix.ba potvrdila Jasminka Rebac, predsjednica Udruženja mladih “Ružičnjak – Los Rosales”, koja u koaliciji sa 13 udruženja iz HNK zastupa 1500 osoba sa invaliditetom.

“Nažalost moram reći da nadležne institucije u HNK o osobama sa invaliditetom ne vode brigu, a to najbolje pokazuje činjenica da strateški dokument , koji je Vlada HNK bila obavezna uraditi 2017. godine i koji već odavno imaju svi kantoni, samo mi još nemamo“, kaže Rebac.

Ona pojašnjava kako bi se usvajanjem lokalnog akcijskog plana stvorili bolji uslovi za inkluzivno obrazovanje i pružanje asistencije, a da Vlada HNK po tom pitanju nije ništa uradila.

“Iduće godine će planirani period za taj strateški plan FBiH isteći a mi nemamo još usvojen ni lokalni akcijski plan, što je zaista neprihvatljivo”, kaže Rebac.

Foto: G. Š./Klix.ba

Zbog toga su kako ističe nevladine organizacije u dva navrata slale kantonalnoj Vladi nacrte prijedloge za lokalni akcijski plan koji su radili o svome trošku i na temelju brojnih istraživanja, ali kako ističe nikada nije bilo nikakvih reakcija iz spomenute institucije.

Sada su pripremili treći nacrt prijedloga lokalnog akcijskog plana koji su predstavili danas u Mostaru, a u kojem su ključni bolje obrazovanja i pravo na zapošljavanje osoba sa invaliditetom, za što po njezinim riječima nisu potrebna čak ni dodatna sredstva iz budžeta.

“Mi ne tražimo povećanje, ni jednog feninga u budžetu za bilo koje od ova dva prioriteta koja potenciramo u ovom prijedlogu lokalnog akcijskog plana”, pojašnjava Rebac za Klix.ba.

Projekt za izradu kao ističe financirala je Američka ambasada u BiH , te su proveli detaljne analize i istraživanja prije nego što su istaknuli za dva ključna prioriteta, asistenciju u nastavi i zapošljavanje, koja se sistemski mogu urediti u sredstvima koja već postoje.

Foto: G. Š./Klix.ba

Ističe kako je resorno Ministarstvo HNK pružilo priliku i uvelo u osnovno obrazovanje 59 asistenata, ali tvrdi da nema pravilnika kako se to radi i da je sve napamet, što je nedopustivo.

“Mi hoćemo da se zna tko može biti asistent u inkluzivnom obrazovanju, kada asistencija počinje da se pruža, kome je ona obavezna i nužna, ko može biti na koje vrijeme, jer nije svako dijete isto, nekome treba više nekome manje pomoći. Mi hoćemo sistem, neka donesu pravilnik o pružanju asistencije u inkluzivnom obrazovanju. Uostalom treba nam konačno lokalni akcijski plan koji imaju svi ostali kantoni, kako bi mogli i mi aplicirati na brojne projekte što bez tog dokumenta ne možemo. To je velika smetnja, ali nam je još veća smetnja što osobe sa invaliditetom nemaju dobre uslove za obrazovanje i zapošljavanje i što ih ni zakon u HNK ne prepoznaje“, ističe Rebac.

Podsjeća da je lokalni akcijski plan obaveza kantonalne Vlade, a članovi udruženja su radili iz potrebe i s namjerom da pomognu onima koji trebaju to napraviti, jer kako ističe 1.500 članova u 13 udruženja u koaliciji treba taj dokument iz praktičnih razloga za bolji život tih osoba

“Znam da su tri kantona u Feradaciji poslije usvajanja lokalnog plana u svojim budžetima čak našli i sredstva kojima podržavaju taj Akcijski plan, a kod nas ne da ne rade na njemu, nego ne prihvaćaju ni prijedloge koje mi pravimo i šaljemo, što je krajnje neodgovorno i nedopustivo. Stoga smo danas usvojili zaključak da ovaj prijedlog lokalnog akcijskog plana ide zvanično na protokol Vlade HNK i da mi zagovaramo njegovo donošenje na dnevni red, te izvještavamo javnost o ovome problemu”, poručila je Rebac.

(klix.ba)