Izraelci se povlače iz Aluminija, bivši gigant na starim stazama stečaja

Nema spasa za poslovne nade stotina bivših radnik ugašenog mostarskog Aluminija, nekad najbogatije hercegovačke kompanije poznate po visokim primanjima, ali i najvećeg bh. izvoznika. Izraelsko-kineski partner zastupan Abraham grupom povlači se iz Aluminija samo koji mjesec nakon što je zasjela u urede u južnim mostarskim predgrađima.
Kako saznaje portal Klix.ba Abraham Grupa od preuzimanje Aluminija, odnosno njegovog iznajmljivanja postrojenja od uništene kompanije, početkom aprila ove godine povlači se jer nije pronašla niti jedan biznis model po kojem bi poslovala pozitivno.

Izraelci, koji su zastupali kineske kompanije, a poslovali preko novoosnovanog poslovnog subjekta Aluminij Industries d.o.o., koji je povezivan i sa interesima domaćeg HDZ-a, nije ispunio ništa od onog šta se ugovorom obavezao.
Nove “gazde” preuzelu su obavezu da u roku od 60 dana zaposle najmanje 80 radnika “ranijeg” Aluminija, a da će u 90 dana pokrenuti posupak proizvodnje u Livnici. Nakon što se ništa od toga nije desilo, a nadležni ministar Nermin Džindić predstavnik najvećeg pojedinačnog vlasnika Vlade Federacije BiH, najavio raskid ugovora, ekipi koju zastupa Amir Gross Kabiri preostalo je samo povlačenje.

Izraelci će, kažu nam izvori upućeni u zbivanja u Baćevićima, probati priču spinovati posljedicama pandemije koronavirusa, nepovoljnim kretanjima na tržištu te sličnim tvrdnjama, ali je činjenica da se pomenuti nisu snašli i da im je i pored višemjesečne vanjske analize Aluminij i njegvi procesi ostali nepoznati.
Nakon odlaska stranog partnera Aluminiju predstoji stari scenariji koji je bar godinu i po dana bespotrebno odlagan, a on se ogleda u stečaju kompanije koja je do prije godinu dana zapošljavala više od 900 radnika.

Iza Aluminija ostaje imovina za koju se već “čeka u redu”, Vlada FBiH koja je odlučila nakon svega da zaštiti svoje interese te radnici kojima su nade o novom poslu ponovno ugašene.

(Klix)