Hadžikadić: Međunarodna zajednica u pregovorima za Mostar treba uključiti i nas

Odakle pravo predstavnicima međunarodne zajednice, koji zagovaraju evropske vrijednosti, da dogovore vrše mimo državnih i entitetskih institucija, a stalno pozivaju da institucije u Bosni i Hercegovini trebaju raditi svoj posao, stoji u reagovanju Mirsada Hadžikadića lidera Platforme za progres.

“Razgovori sa čelnicima pojedinih stranaka koje su uzrokovale krizu u Bosni i Hercegovini ne mogu donijeti nova rješenja. Prilika se mora dati političkim opcijama koje imaju rješenja na bazi građanskih, a ne političkih interesa”, kaže on.

Posmatrajući dešavanja proteklih dana, dodaje, dužni smo podsjetiti javnost da je Platforma za progres ponudila rješenja za Mostar u mjesecu martu ove godine. Na protestnim šetnjama u Mostaru i Sarajevu smo jasno iznijeli naše zahtjeve za održavanje izbora kako u Bosni i Hercegovini, tako i u Mostaru, sa porukom da se ne smije dozvoliti mostarizacija Bosne i Hercegovine.

“Jedan od zahtjeva je da se provedu sve odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine i Evropskog suda za ljudska prava do kraja 2021. godine, kao i da se omogući elektronsko glasanje na izborima 2022. godine. Naš dokument ‘Principi i rješenja za Grad Mostar’ koji je civilizacijsko pravedno i dugoročno rješenje za Mostar uputili smo svim relevantnim međunarodnim instancama u Bosni i Hercegovini, uključujući OHR i EK koje pozivamo na razgovor, kako bi nam objasnili šta je po njima u našim rješenjima neprihvatljivo naspram rješenja ‘Majorizacije i getoizacije u Mostaru’ koje uporno zagovaraju predsjednici dvije stranke u Bosni i Hercegovini kao ‘ključni partnerI”, smatra on.

Dodaje kako zahtijevaju da kao “odgovorna stranka koja je ponudila dobro rješenje budemo uključeni u razgovore zajedno sa svima koji su ili koji će ponuditi rješenja”.

“Kriterij u partnerstvu nikako ne može biti parlamentarnost stranke i desetogodišnja opstrukcija implementacije sudskih presuda Ustavnog suda BiH i Europskog suda za ljudska prava. Ne smijemo dozvoliti da međunarodnoj zajednici ‘ključni partneri’ nastave biti oni koji su prouzrokovali krizu u Mostaru i Bosni i Hercegovini”, zaključuje Hadžikadić.

 

(Klix.ba)