Opsenica i Avdić: Epidemiološko stanje u HNK-u povoljno

Ministar zdravstva, rada i socijalne zaštite Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) dr. sc. Goran Opsenica u petak je sa saradnicima održao sastanak s direktorom Zavoda za javno zdravstvo HNK-a prim. dr. Nerminom Avdićem na kojem je bilo riječi o trenutačnom epidemiološkom stanju u HNK-u

Na sastanku je ocijenjeno kako je epidemiološko stanje u Kantonu povoljno te su pozvali građane da i dalje budu odgovorni i poštuju sve zapovijedi, mjere i preporuke koje su i dalje na snazi, saopćeno je iz Vlade HNK-a.

Odlukom Vlade FBiH o proglašenju prestanka stanja nesreće uzrokovane pojavom koronavirusa na području F BiH od 31. maja 2020. godine prestale su važiti sve naredbe Federalnog štaba civilne zaštite, kao i ranije naredbe Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva.

U skladu sa Zakonom o zdravstvenoj zaštiti, s radom su nastavili Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva i krizni štabovi kantonalnih ministarstava zdravstva.

U skladu s tim, Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva donosi naređenja i odluke koje su obavezujuće za krizne štabove kantonalnih ministarstava zdravstva, zdravstvene ustanove i privatnu praksu, te pravne i fizičke osobe.

Na sastanku je zaključeno da se, zbog brojnih upita građana i interesa javnosti, na službenoj stranici Vlade HNK i Ministarstva zdravstva, rada i socijalne zaštite HNK objave naredbe Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva koje su sada na snazi, navodi se u saopćenju.

(Mostarski.ba)