Mostarka treba našu pomoć: Adaleta se bori sa teškom bolešću!

Adaleta Husić je 31-godišnja djevojka iz Mostara koja je prošle godine oboljela od teške autoimune akutne upalne bolesti crijeva zvane ulcerozni kolitis/Morbus Crohn, piše mojabih.oslobođenje.ba

Trenutno je teškog zdravstvenog stanja, dnevno ima od 20 do 35 stolica, strašne bolove, i kako kaže nije vjerovala da će se ikada naći u ovakvoj situaciji, ali obzirom da troškove liječenja sama ne može snositi, odlučila je pomoć potražiti u dobrim ljudima.

Vrlo često hospitalizirana sa rijetkom krvnom grupom 0 negativnom i na transfuziji zbog malokrvnosti popraćenom teškom anemijom, bilo je trenutaka kada od bolova ni lijekovi dati intravenozno nisu bili ni od kakve pomoći, i trenutaka kada su joj se liječnici borili za život. Bolest odlikuju krvave i česte stolice koje vam slabe organizam, nagli gubitak težine, sideropenična anemija, jaki bolovi i grčevi u stomaku i predjelu abdomena, temperature i groznice, opada željezo i imunitet, osjećate fizičku slabost, gubite normalan život, i ne možete obavljati nikakve aktivnosti.

Terapije uključuju tretman mesalazinom, imunosupresantima, te kortikosteroidima za smirivanje perioda upale, a ukoliko terapije ne urode plodom, prelazi se na biološku terapiju, a nakon toga i na operativni zahvat kojim se odstranjuje oboljeli dio probavnog trakta, u većini slučajeva dio ili cijelo debelo crijevo.

Na biološku terapiju koja košta do 25.000 eura godišnje čeka se i do osam mjeseci. Postoje lijekovi koji nisu na esencijalnoj listi, pretrage i pregledi koje zbog hitnosti ne mogu čekati na bolničke usluge, pa ste primorani obaviti ih privatnim putem što košta mnogo. Lijekovi koji se koriste u liječenju ulceroznog kolitisa su: Salofalk tablete, klizme, granule, čepići, te kortikosteroidi (Medrol, Imuran), Pentasa, Sideral, i druge biološke terapije te alternativni putevi.

Salofalk granule nisu dostupne u bosanskohercegovačkim apotekama, mogu se kupiti u Hrvatskoj i šire, a jedna kutija košta 132 KM. Ishrana je također jako složena, radi se o hrono ishrani – postoje namirnice koje možete priuštiti i one koje su izrazito skupe i ne možete, a važne su da održe organizam od aktivne bolesti u fazi remisije.

Stoga, ovim putem upućujemo apel svim ljudima dobre volje da svojom donacijom pomognu našoj Adaleti onoliko koliko mogu i žele. Podržimo mladost, podržimo borbu za život, humanost je najljepša zastava, budimo ljudi.

– Za uplate iz BiH otvoren je tekući račun u konvertibilnim markama na ime Adaleta Husić:

3381302538216079 UniCredit Bank d.d Mostar

– Za uplate iz inostranstva otvoren je devizni račun:

Adaleta Husić

Fra Lucijana Kordića 13, 88000 Mostar

IBAN: BA39 3381302877482988 SWIFT CODE: UNCRBA22

UniCredit Bank d.d Mostar