AM SDA Mostar obilježava Dan bijelih traka

Sutra, 31. maja 2020. godine, simboličnim činom podjele bijelih traka, Asocijacija mladih SDA Mostar će obilježiti sjećanje na progon i ubistvo 3.176 građana Prijedora i okoline. Bijele trake će se dijeliti s ciljem podizanja svijesti građana o stradanjima u Prijedoru, 1992. godine.

Dan bijelih traka predstavlja simbol sjećanja na progon, ali i samu potvrdu opredjeljenja za istrajnu borbu protiv fašizma, kao i diskriminacije na osnovu drugačijeg identiteta. Najbolji pokazatelj da se ubistvo 102 djece u Prijedoru i stotine djece u drugim općinama, kao i sam nehumani čin pozivanja građana bošnjačke i hrvatske nacionalnosti na isticanje bijelih obilježja neće baciti u zaborav, jeste svijest i učešće mladih u obilježavanju ovog događaja.

31.maja 1992. godine na Radio Prijedoru je objavljeno:
”Građani srpske nacionalnosti, pridružite se svojoj vojsci i policiji u potjeri za ovim ekstremistima. Ostali građani, muslimanske i hrvatske nacionalnosti, moraju na svoje kuće i stanove postaviti bijele zastave i na ruke staviti bijele trake. U protivnom, snosit će teške posljedice”.

Asocijacija mladih SDA Mostar, obilježit će Dan bijelih traka na tri lokacije u Mostaru:
Trg Musala od 10:30 sati;
Potoci, Bijelo polje od 10:30 sati;
Blagaj od 11:00 sati.