VLADA HNK: POZIV FEDERACIJI ZA OTVARANJE TURISTIČKO-UGOSTITELJSKIH OBJEKATA

S obzirom na najavljenu drugu etapu u popuštanju protuepidemijskih mjera na nivou cijele F BiH, i na današnjem koordinacijskom sastanku predstavnika Vlade i Kantonalnog štaba civilne zaštite HNK razmatrane su potrebne mjere priprema za početak rada niza djelatnosti.

Na tom tragu, Zavod za javno zdravstvo HNK zadužen je izraditi precizne smjernice za prilagodbu rada predškolskih odgojno-obrazovnih ustanova, potom ugostiteljskih objekata, autoškola i srodnih djelatnosti kojima će krajem ove sedmice  biti omogućen rad.

Podrobnije o tome, kao i o vitalnom pitanju načina završetka tekuće školske i akademske godine u HNK, na sutrašnjoj konferenciji za novinare govorit će dr. sc. Rašid Hadžović, kantonalni ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta. O epidemiološkim smjernicama za rad pobrojanih djelatnosti sutra će govoriti prim. dr. Nermin Avdić, direktor Zavoda za javno zdravstvo HNK.

Razmatrajući važnost turističkog sektora za ukupnu privredu HNK, s  Koordinacijskog organa  danas je upućen poziv Federalnom štabu civilne zaštite da se hitno donese odluka o odobravanju rada turističko-ugostiteljskim objektima s manjim smještajnim kapacitetima, uz obavezu poštivanja pratećih protuepidemijskih mjera.