Studenti Turizma u posjeti Muzeju Hercegovine

Grupa studenata prve generacije multidisciplinarnog Studija Turizam Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru, pod vodstvom predmetnog nastavnika i voditelja studija, doc. dr. Veldina Ovčine,  posjetila je institucije Muzeja Hercegovine, partnera i prijatelja studija. Dvosatna posjeta studenata instituciji kulture koja je nominovana za europsku nagradu EMYA, započela je obilaskom Spomen kuće Džemala Bijedića, koja reprezentuje savršen primjer arhitekture i kulture življenja stanovništva Mostara i regije kroz posljednja tri stoljeća. Studenti su imali priliku poslušati prezentaciju domaćina i pogledati bogatu arheološku i etnografsku zbirku i vrijedna dokumenta koja daju informacije o različitim periodima života grada i cijele Hercegovine. Nakon detaljnijeg upoznavanja historije Mostara i života Džemala Bijedića, u pratnji višeg kustosa Muzeja mr. Ibrice Dizdara uputili su se u Interpretacijski centar Mostar gdje su detaljnije upoznati sa organizacijom, funkcionisanjem, strateškim ciljevima i izazovima Muzeja. Posljednji dio posjete bio je rezervisan za odjel Muzeja Hercegovine posvećen historijatu razvoja grada Mostara i obnovi Starog mosta koji djeluje pod nazivom “Muzej Stari most”.

“Tu smo se detaljnije upoznali sa historijom i načinom gradnje, a kasnije i obnove Starog mosta. Muzej stvara sliku života na mostu i oko njega u svim njegovim aspektima, od kulturnog, arhitektonskog, privrednog, vojnog do svakodnevnog. Ova posjeta otvorila nam je nove vidike i spoznaje o važnosti kulturnog turizma za područje Hercegovine, te dodatno ojačala motiv i želju svih nas da se bavimo profesijom, koju smo izborom studija definisali. Koristim priliku, u ime studenata, da se zahvalim domaćinu na gostoprimstvu i odličnoj prezentaciji, te matičnoj instituciji koja nam je pružila priliku da realiziramo posjetu i steknemo neprocjenjivo iskustvo” izjavila je studentica Medina Pelja.

“Ovo je samo jedna u nizu posjeta institucijama kulture i turističkim organizacijama HNK-a i šire, čime nastojimo dodatno dimenzionirati i profilirati naše studente, te ih pripremiti za izazove koje tržišta rada donosi” poručuje se u saopštenju univerzitetskog studija Turizam.