Održan Info dan “EU for You – E4U”

Info dan u okviru EU projekta za mlade pod nazivom “EU for You – E4U”, održan je danas na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru.

Radi se o projektu za mlade simboličnog naziva “EU for You – E4U”, kojim Ured specijalnog predstavnika Evropske unije u BiH angažira studente iz cijele zemlje u promociji pitanja od značaja za proces EU integracija.

U okviru ovog projekta studenti dodiplomskih studija sa osam javnih univerziteta u Bosni i Hercegovini radiće na izradi javnih kampanja.

Cilj pomenutih kampanja je ilustrovanje percepcije mladih o socio-ekonomskim reformama, posebno u oblasti obrazovanja, zapošljavanja i preduzetništva, izvještava.

“Želimo od studenata sa javnih univerziteta u BiH čuti njihova razmišljanja o situaciju u državi, o njihovom životu i budućnosti te naravno Evropskoj Uniji. Moram reći da sam impresioniran i kvalitetom studenata i njihovom ambicijom i pozitivnim stavovima unatoč relativno negativnom raspoloženju u državi“ rekao je šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU ambasador Lars-Gunar Vigemark dodajući kako su Info – dani do sad održani u Sarajevu, Bihaću, Banjaluci i Palama, te da su predviđeni u Tuzli i Bijeljini.

Mila Gadžić dekanica Ekonomskog fakulteta Sveučilišta Mostar je rekla da je glavni cilj Info dana druženje.

“Druženje na temu “Perspektiva Bosne i Hercegovine” posebno pozicija mladih ljudi u procesu pridruživanja Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji. Pitanja vezana za različite izazove, probleme u savladavanju različitih prepreka sa kojima se naša zemlja suočava i naravno želje da se mladim ljudima stvore bolji uslovi za život i rad u BiH. Nove generacije zaslužuju bolju budućnost i u tom smislu očekujem jednu konskruktivnu raspravu osnosno sudjelovanje svih naših studenata u razgovoru sa gospodinom Wigmarkom u traženju odgovora na različita pitanja i na različite izazove koji se postavljaju pred svima nama, posebno u području obrazovanja i zapošljavanja mladih i naravno pitanja koja su vezana za način izgradnje jednog boljeg društveno-ekonomskog sistema koji je svima nama potreban”, rekla je Gadžić.

Veldin Ovčina prodekan Ekonomskog fakulteta Univerziteta “Džemal Bijedić” u Mostaru je rekao da je ovo Međunarodni projekat što je svakako dodatni motiv izazov  studentima.

“Mi ćemo se potruditi da ove godine zajedničkim snagama iznjedrimo jednu uspješnu priču iz Mostara, jednu marketing kampanju koja će probuditi svijest javnosti o potrebi socio-ekonomske reforme u Bosni i Hercegovini. Potrudit ćemo se da na jedan optimalan način prepoznamo probleme u zajednici i da te probleme znamo i riješiti. Mi smo tu da iznjedrimo kampanju koja će probuditi svijest javnosti o potrebama reformi. Nadam se da će studenti ove generacije uraditi jednu dobru kampanju i da ćemo zajedničkim snagama uraditi jednu dobru promociju i fakulteta i  regije”, rekao je Ovčina.

 

Mostarski.ba