Potpisani ugovori o stipendiranju studenata

Danas su u prostorijama Bošnjačke zajednice kulture ˝Preporod˝- Gradsko društvo Mostar potpisani ugovori o stipendiranju studenata u vrijednosti godišnje školarine na Univerzitetu ˝Džemal Bijedić˝ u Mostaru. Predsjednik BZK Preporod,  mr. Haris Omerika ugovore je potpisao sa studenticama Fakulteta humanističkih nauka Univerziteta ˝Džemal Bijedić˝, Selmom Aškraba (Odsjek za b/h/s jezik i književnost) i Aldijanom Balalić (Odsjek za historiju).

Na samom početku u svom kratkom obraćanju, gospodin Omerika je istakao: ˝Potpisivanjem ugovora o stipendiranju, nema nikakve sumnje, Preporod se vraća svojoj izvornoj tradiciji, čiji je cilj pomoć učenicima, odnosno studentima na putu sticanja znanja. Vodeći se činjenicom da je postojanje i kvalitetno poznavanje bosanskog jezika i historije osnova našeg bošnjačkog identiteta, odlučili smo se za stipendiranje studenata koji studiraju upravo na navedenim odsjecima. Nadam se da ćemo ovim i sličnim potezima Preporod učiniti prepoznatljivim po promicanju istinskih naučnih vrijedosti.˝

Potpisivanju ugovora su prisustvovali i profesori Fakulteta humanističkih nauka doc. dr. Lejla Žujo – Marić, doc. dr. Irma Marić, doc. dr. Adis Zilić i doc. dr. Faruk Taslidža, koji su kroz svoja izlaganja ukazali na važnost ovakvih događaja, pogotovo kada se to radi u organizaciji tradicionalnog društva kao što je ˝Preporod˝. Na kraju, su istaknuta zajednička nadanja da će se ova tradicija nastaviti i u budućnosti i u što većem broju stipendija.