U Konjicu upriličena promocija knjiga ‘Ratna hirurgija’ i ‘Ratna bolnica’

Promocija knjiga “Ratna hirurgija” i “Ratna bolnica”, organizacija zdravstvene zaštite u vanrednim uslovima-Konjički model” autora Seada Buturovića, upriličena je u četvrtak navečer u kino sali Narodnog univerziteta Konjic, povodom 25. novembra Dana državnosti Bosne i Hercegovine.

Promociju su organizovali Bošnjačka Zajednica Kulture “Preporod” Konjic i Narodni univerzitet Konjic, a promotori su bili dr. Sahib Muminagić, Nezim ef. Halilović – muderris, ratni komandant Mirsad Ćatić – Čuperak i novinar Zvonko Marić. Promotori su, između ostalog, istaknuli stručnost, ljudskost i ogromne zasluge dr. Buturovića.

Mirsad Ćatić ratni komandant, koji je zbog ranjavanja, u toj bolnici proveo 45 dana, govorio je o strateškom značaju bolnice za šire ratište i odbranu BiH. Istaknuo je kako je nakon odležanih 45 dana u toj bolnici, prešao na liječenje u Njemačku, nakon čega su mu doktori kazali kako je prethodna operacija izvršena na najbolji mogući način, te kako nisu mogli vjerovati u kakvim je uslovima urađena.

Zvonko Marić, novinar i jedan od promotora poručio je kako je dr. Buturović izuzetan čovjek, koje je, kako kaže, uradio kolosalno djelo za Konjic i Bosnu i Hercegovinu. Pored spomenutog u okviru promocije postavljena je i izložba “Instrumentarij, hirurški aparati i video dokumenti Ratne bolnice Konjic”.

 

bhpress.ba