Obilježena 24. godišnjica rušenja Starog mosta

Klub skakača u vodu “Mostari” i ove godine je skokom bez aplauza i uz zvuke sirene, obilježio godišnjicu rušenja Starog mosta.

U 10:16 sati, kada je prije 24 godine srušen simbol Mostara, učenici osnovnih škola, koji svake godine prisustvuju obilježavanju godišnjice rušenja, bacili su cvijeće u Neretvu. Nakon toga Semir Kazazić, član Kluba skakača “Mostari”, izveo je skok bez aplauza.

Obilježavanju 24. godišnjice rušenja Starog mosta prisustvovao je veliki broj građana Mostara, koji i više od dvije decenije od tog zločina, s emocijama govore o tom kobnom novembarskom danu.

Prisjećajući se ratne 1993. godine Mostarac, aktuelni ministar privrede Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) Željko Laketić, rekao je kako je za njega to bio jedan od najtužnijih dana u životu.

“Bili smo svjedoci gađanja Starog mosta sa više strana, nakon čega smo čuli jak prasak. Kada smo sišli ispod zgrade tadašnjeg simfonijskog orkestra vidjeli smo da je srušen most. To je bio najteži momenat u ratu, bar za ove ljude koji su bili oko mene. Tada sam prvi put vidio svoje kolege, koji su bili svjedoci mnogih pogibija i ranjavanja, da plaču, kao da je neko najbliži iz porodice poginuo”, dodao je Laketić.

Predsjednik udruženja “Sinovi Mahale” Dževad Pašić, je rekao da je ovo dan svih građana Mostara.

“Ovo ispada da je dan Bošnjaka, ali ne, ovo je dan svih građana Grada Mostara. Svaki građanin bilo koje nacionalnosti trebao bi danas ovdje obilježiti ovaj barbarski čin”, rekao je Pašić.

Podsjetimo, nakon višednevnog granatiranja granatama s položaja HVO-a, Stari most je srušen 9.novembra 1993. godine.

Rekonstruiran je i potpuno obnovljen 2004. godine. Među donatorima su bili Turska, Hrvatska, Italija, Holandija, Svjetska banka, Evropska banka za obnovu i Grad Mostar. Jula 2005. godine, uvršten je na listu UNESCO-vih zaštićenih spomenika kulture.

Zanimljivo, vlasti u Mostaru ne obilježavaju dan kada je srušen simbol ovog grada.
Obilježavaju samo datum njegove obnove.

Mostarski.ba