Održano Debatno takmičenje na Univerzitetu “Džemal Bijedić”

U organizaciji Asocijacije studenata Pravnog fakulteta i Unije studenata zajedno sa Pravnim fakultetom, u ponedjeljak i utorak, 6. i 7. novembra,  održano je Univerzitetsko debatno takmičenje u Sali za simulovano suđenje Pravnog fakulteta.

Pored studenata svih fakulteta Univerziteta „Džemal Bijedić“ učesnici takmičenja su bili i srednjoškolci s područja Grada Mostara, dok je debatama prisustvovao ogroman broj studenata, srednjoškolaca, profesora, nastavnika, ali i svih zainteresovanih građana koji su na taj način iskazali svoje veliko interesovanje za ovo takmičenje.

Predsjednik Unije studenata, Džani Pajić, naglasio je kako mu je posebno drago što su učešće na takmičenju uzeli i srednjoškolci, čime je Unija studenata još jednom dokazala svoj predan rad na promovisanju Univerziteta „Džemal Bijedić“ i svih organizacionih jedinica, te kako ovo nije ni prvi, a sasvim sigurno ni posljednji projekat ove vrste koji organizuju navedene studentske organizacije, te poziva sve studente da budu aktivan dio društva, kao i da ostanu u BiH  i grade svoju budućnost upravo ovdje, što je bila i jedna od osnovnih poruka organizatora ovog takmičenja.

Mirza Lalić, predsjednik Asocijacije studenata Pravnog fakulteta, istakao je kako je Asocijacija studenata Pravnog fakulteta, zajedno sa Unijom studenata dugo, strpljivo i marljivo planirala, organizovala i implementirala ovaj projekat, te kako je rezultat lahko uočljiv: 13 prijavljenih debatnih ekipa, 40 debatanata, uključeno gotovo cjelokupno akademsko i nastavno osoblje Pravnog fakulteta, osigurane vrijedne nagrade, kao i diplome za najbolje i certifikati za sve učesnike. Također je istakao kako je ovo samo jedan u nizu od mnogobrojnih projekata kako Unije studenata na nivou Univerziteta, tako i Asocijacije studenata na nivou Fakulteta.

Zadovoljstvo organizacijom Debatnog takmičenja nije krila ni dekanesa Pravnog fakulteta, prof.dr.Alena Huseinbegović, koja je istakla kako je upravo organizovano takmičenje na Pravnom fakultetu idealna prilika za sve zainteresovane, a pogotovo studente i srednjoškolce, da razvijaju svoje retoričke i prezentacijske vještine, koje će sigurno biti od velike pomoći u budućem angažmanu. Također je pozvala sve srednjoškolce da posjete Pravni fakultet, kao i Univerzitet „Džemal Bijedić“, kako bi se detaljnije informisali o aktivnostima ovih visokoškolskih ustanova.

 

Najboljom debatnom ekipom proglašena je Gimnazija Mostar, koja je u finalnom dvoboju bila bolja od ekipe: Abdulah Kajan i Omar Zolj, dok je najbolji debatant takmičenja upravo član pobjedničke ekipe, Amar Rahić.

Organizatori upućuju iskrene čestitke pobjednicima, ali i svim učesnicima, kao i tople zahvale svim zainteresovanim studentima, srednjoškolcima, medijima, profesorima i građanima koji su u velikom broju ispratili takmičenje, dok posebne zahvale idu članovima nastavnog osoblja Pravnog fakulteta, koje je krajnje objektivno i nepristrasno, ocjenjivalo debatne ekipe i debatante kroz čitavo takmičenje.

 

OSTAVITI ODGOVOR