Općina Jablanica na promociji općina sa povoljnim poslovnim okruženjem

Općina Jablanica je zajedno sa Posušjem, Gradačcom, Dobojem, te općinom Novi Grad Sarajevo i Zenicom učestvovala 3. novembra na promociji novih općina, opština i gradova koji posjeduju BFC SEE certifikat kao sredine sa povoljnim okruženjem.

Tom prilikom upriličena je i panel diskusija na temu “Lokalni ekonomski razvoj i uspostava povoljnog poslovnog okruženja u skladu s BFC SEE standardom”, realizirana u okviru projekta RAST (Restoring Accountability and Supporting Transformation) koji finansira USAID, a implementira CRS.

Salem Dedić, načelnik općine Jablanica, je kako stoji na službenoj stranici te općine, tom prilikom istaknuo činjenicu da je Jablanica bogata prirodnim resursima, te kako ima vrlo malu administraciju.

– Uz međunarodni certifikat ISO 9001: 2015 i certifikat po BFC standardima dokazujemo našu opredijeljenost da i u narednom periodu budemo prepoznatljivi za domaće i strane investitore. Jedan od kriterija koji je bio u ovoj aplikaciji, jeste da imamo ustrojene procedure i formirane službe i baze podataka koje omogućavaju investitorima da dobiju sve ono što ih zanima. Osim toga, uveli smo i novi informacioni sistem koji omogućava da investitorima izdamo dozvole 48 sati nakon prikupljanja svih potrebnih dokumenata, naglasio je Dedić.

 

bhpress.ba