Počitelj: Gradić isklesan historijom srednjeg vijeka

Počitelj, maleni gradić, koji se nalazi u južnom dijelu Bosne i Hercegovine, udaljen nekih 35 kilometara južno od Mostara, smješten je uz lijevu obalu rijeke Neretve.

Gradić je isklesan historijom srednjeg vijeka i vremenom vladavine Osmanskog carstva.

Na visokim liticama iznad Neretve dominiraju srednjovjekovne obrambene utvrde ispod kojih se ugnijezdilo pitomo naselje.

Počiteljom dominiraju orijentalni građevinski stilovi, koji s mješavinom mediteranskog stila daju ovom naselju jednu posebnu dimenziju. Vjerovatno je postojao i prije, ali se Počitelj prvi put spominje u pisanim dokumentima u 1444. godini kao sjedište župe, Visit My Country.

U nadolazećem periodu, a u svrhu obrane od osvajanja Turaka, Ugarsko-hrvatski kralj Matijaš Korvin zajedno s lokalnim plemstvom utvrđuje Počitelj.

Veliku novčanu potporu dala je i Dubrovačka republika koje je između ostalog financirala i izgradnju mosta preko rijeke Neretve.

Turci osvajaju Počitelj 1471. godine i on je skoro postao sjedište kapetanije.

Mletačkim osvajanjem Gabele 1694. godine dotadašnju ulogu pograničnog centra koje je imala Gabela preuzima Počitelj i zadržat će je do 19. stoljeća.

Od važnijih građevina važno je spomenuti Hadži-Alijinu džamiju iz polovine 16. stoljeća, koja dominira gradićem, zatim Šišman-Ibrahin pašinu medresu (škola) s originalnim bakarnim kupolama.

Dalje markantnu poziciju ima i Sahat-kula iz 17. stoljeća i hamam (kupatilo).

Odmah do hamama nalazio se i han (svratište za karavane) koji je sada u fazi renoviranja, a prije je u njemu bio poznati restoran.

Gavran Kapetanovića kućama otvorena je 1964. godine jedna od prvih likovnih kolonija na prostoru jugoistoka Evrope.

Kolonija i danas radi, i svakodnevno je otvorena za posjetitelje.

Iz fundusa kolonije koji ima oko 2.000 umjetničkih dijela, stalno se u galerijskom prostoru kolonije organiziraju izložbe. Kolonija je inače mjesto organiziranja i večeri poezije i sličnih manifestacija.

Inače se u Počitelju organizira turistička manifestacija Trešnjava nedjelja koja se održava u prvom vikendu u mjesecu julu.

 

visitmycountry.net