Ministrica Dilberović sa istraživačima

[foto: mostarski.ba]

U zgradi Vlade Federacije u Mostaru, u organizaciji Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke danas je upriličen prijem i predstavljanje naučno-istraživačkih radova manifestacije “Evropska noć istraživača”.

Mostarske srednjoškolce, mlade naučnike i istraživače, koji su predstavili svoje radove, primila je federalna ministrica obrazovanja i nauke Elvira Dilberović.

„Ministarstvo podržava već nekoliko godina ovu manifestaciju simboličnom sumom od 5000 KM. Značaj manifestacije je u tome jer su u nju uključeni srednjoškolci, studenti, mladi ljudi. Postoje ljudi koji su inovativni i kreativni, koji žele istraživati, žele biti uključeni u naučnoistraživački rad. Ministarstvo ima za cilj da potiče kreativnost, inovativnost i zanimnaje za nove stvari, za tehnologije kako bi mladi bili, sa svojim projektima, u korak sa Evropom. Ovo je naš pokušaj da pratimo te trendove“ rekla je ministrica Dilberović.

Na spomenutoj naučno-popularnoj manifestaciji, upriličenoj u šest bh. gradova, u Mostaru su svoje projekte predstavili Srednja medicinska škola Mostar, JU Druga gimnazija Mostar i Gimnazija Mostar, ukupno šest projekata iz oblasti biologije, hemije i fizike te ekologije, saopćeno je iz  Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke.

Na prijemu, održanom u sjedištu Vlade FBiH u Mostaru, upriličeno je predstavljanje učeničkih radova. Srednja medicinska škola Mostar prezentirala je tri projekta – “Proizvodnja električne energije iz biomase” i “Zagađenost rijeke Neretve krupnim otpadom”, za koje je osvojila prvo i drugo mjesto na takmičenju u naučno-istraživačkim radovima za srednje škole u okviru “Evropske noći istraživača 2017.”, te projekat “Eko-kozmetika”.

JU Druga gimnazija Mostar predstavila je projekat “Karta za budućnost”, a Gimnazija Mostar “Utjecaj različitih pića na zubnu caklinu”, s kojim je osvojila treće mjesto na navedenom takmičenju, jao i projekat “Elektrohemija”, u sklopu kojeg je novinarima demonstrirano i kako se uz pomoć limuna može prizvesti električna energija.

Mostarski.ba