Boračko jezero

Boračko jezero je udaljeno 20 km od Konjica i smjestilo se na obroncima Prenja. Omiljeno je izletište i odmaralište domaćih i stranih turista, prvenstveno zbog bistre zelene vode ovog planinskog jezera, prijatnog za kupanje, odmor i rekreaciju.

Pored jezera možete kampovati i roštiljati. Najbolje mjesto je uz restoran, pokraj potoka i sa dosta raskošne hladovine. Koliko je to dobro toliko je i loše po sam ambijent zbog nesavjesnih izletnika. Naime, ulaz u Boračko jezero se naplaćuje (5 KM po vozilu). Dočekat će vas veliki broj kuća, apartmana, vikendica, ali i mala plaža gdje izletuju uglavnom porodice sa djecom, prije koje je još izviđački kamp. Tu nema gužve, pored je mali restoran, više kao bašta, klupe, pored kojih su uglavnom parkirana auta. Odlučite li se za nešto prometniju plažu, ona je vrlo blizu i uvijek je prepuna izletnika. Nedostatci su joj veliki broj auta (i tu se ulazak plaća 5 KM), pa ukoliko se odlučite kampovati, cijena postavljanja malog šatora je 6 KM a velikog 7, boravišna taksa je 2 i struja je 1 KM.

Prelijep ambijent je onaj na plaži gdje su bungalovi, a razloga je više, prvenstveno sadržaj koji uključuje teren za odbojku na pijesku i košarkaski teren. Cijena bungalova su oko 15KM po osobi.
Voda je najtoplija u augustu (oko 25°C), a najhladnija u februaru (0°C). Boračko jezero dobija vodu od Boračkog potoka i brojnih okolnih izvora, kojih ima i po dnu jezera. Izgrađeni su tuševi, WC i  kabine za presvlačenje a na glavnoj plaži i tobogani za spuštanje.

Ovaj odmor vas neće mnogo koštati, kafei su prilično jeftini, kao i prenoćišta.

 

Piše: Elvira Leka

Furaj.ba