Učenje – nivo početnik

Informiši se

Prije nego što bilo šta počnete, dobro se informišite o gradivu koje treba da učite, šta profesor zahtijeva na ispitu, koliko će vam vremena trebati da savladate gradivo, odakle da učite, da li ima nekih specifičnosti u polaganju ispita itd. U tome vam najviše mogu pomoći oni koji su redovno pratili na časovima, tako da se ne ustručavajte da pitate.

Sakupi literaturu

Možda djeluje banalno, ali ako ne sakupite sve što vam treba da biste mogli na miru da učite, dali ste sebi savršen izgovor za odlaganje učenja dok ne dođete do literature. Spriječite sljedeći scenario: Nikola je konačno odlučio da počne sa učenjem. Sjeo je i shvatio da nema dio vežbi koje mu trebaju. Zove Petra da od njega kopira to što mu nedostaje. Petar mu obećava da će mu to naravno donijeti, ali tek sutradan… I tako je plan učenja odložen do sutra popodne kada je skripta iskopirana.

Sakupi pravu literaturu

Kada dođete do materijala za učenje, provjerite njihovu tačnost. Nije rijedak slučaj da se pojave raznorazne “provjerene” skripte iz kojih se uči “sve što je potrebno za ispit”. Nekoliko mojih kolega je baš tako palo ispit, ili su dobijali gore ocjene nego što su željeli – naučili su sve, ali nije sve bilo ispravno.

Napravi konkretan plan

Kada pomislite da treba da spremite cijeli ispit iz matematike, nije vam dobro od same pomisli. Mnogo je gradiva i ne znate gdje prije. Ne možete da naučite sve odjednom, nego dio po dio. Najteže je početi, a ako krenete postepeno, korak po korak, biće vam sve lakše i lakše. Ne učite cijelo gradivo odjednom, nego lekciju po lekciju, dio lekcije po dio lekcije, teoremu po teoremu, učite primjer po primjer i radite zadatak po zadatak. Kada pomislite: “danas treba da počnem da učim matematiku” – to djeluje daleko, ali ako ste isplanirali da danas treba od 9 do 10 da pročitate šta je rađeno na prvom času vježbi i uradite tri primjera iz knjige, to već zvuči mnogo ostvarljivije. Organizujte se i samo počnite!

Uredi mjesto za učenje

Držite čistim i urednim (koliko god je to moguće) vaše mjesto za učenje. Ako unaprijed pospremite mjesto za učenje preduhitrili ste sebe u odugovlačenju čišćenjem. Samo ćete sjesti i učiti. Dobro rješenje u ovakvim situacijama je i odlazak u čitaonicu.

Počni odmah – bez odugovlačenja

Kada ste zacrtali sebi da počnete da učite – počnite! Odolite iskušenju još jedne serije, još dva postera na 9Gag-u, mogao bih da popijem kafu/čaj ili da jedem, čišćenja, učestvovanja u raspravi na FB oko najnovijih zbivanja u nekom realitiju, gledanja tog istog realitija itd. Samo počnite. To podrazumijeva da ste svu literaturu sakupili i pripremili i da samo treba da učite.

Učite samo važno

Kada učite, nije potrebno da znate sve formule napamet, sve detalje i komentare. Morate pronaći ono što je suština u gradivu. Realnost je da ćete mnogo toga zaboraviti odmah poslije ispita, ali ako ste shvatili osnove dobro, znanje će vam ostati godinama! I ne samo to, već i ono što nadalje budete učili će se nadograđivati na to što ste naučili – kao da slažete Lego kockice. Glavno pitanje je ovdje: kako pronaći ono što je važno?

Važno je ono gradivo, dijelovi gradiva ili principi bez čijeg znanja i razumijevanja, nam je teško da pratimo i razumijemo gradivo koje dolazi nakon toga.

Tražiti pomoć nije sramota

Ako vam ide teško i nakon poslije dosta učenja nešto ne razumijete i dalje – pitajte!

 

Autor: Milana M.

Izvor: portal To Sam Ja – www.tosamja.rs

Obrada: HUM.ba