Predstavljen projekat SPARKreatorice

U  prostorijama SPARK-a u Mostaru jučer je predstavljen projekat SPARKreatorice koji organizuje Udruženje HelloWorld (SPARKschool) u saradnji sa američkom amabasadom u Bosni i Hercegovini.

Cilj projekta SPARKreatorice je promocija STEM-a (science, technology, engineering and mathematics) među djevojčicama osnovnoškolske dobi.

“Prošle godine smo pokrenuli projekat SPARKreators lige , gdje smo donirali preko 700 edukacijskih robota u 350 osnovnih škola. Na tom projektu smo zaključili da je od 1589 prijavljenih učesnika, samo 459 djevojčica. Zaključili smo da je jako malo djevojčica zaineteresirano za učestvovanje. Zbog toga smo odlučili pokrenuti projekat SPARKreatorice gdje bi motivirali djevojčice da se bave robotikom, automatikom i programiranjem” rekla je direktorica SPARK school Kristina Visković.

Projekat SPARKreatorice uključivat će 20 osnovnih škola u cijeloj Bosni i Hercegovini.

“Svaka škola na projekat će prijaviti po 10 učenica, i svakoj školi ćemo donirati po 10 edukacijskih MeBot robota. Učenicima i nastavnicima će biti pružene besplatne edukacije, a učenice će svoje stečeno znanje moći pokazati na školskim takmičenjima, te na državnom takmičenju koje će biti održano u Mostaru.

“Želimo  motivirati djevojčice iz osnovnih škola da za svoju karijeru odaberu robotiku, automatiku ili programiranje”, rekla je Visković.

Prijave za učestvovanje na projektu su otvorene od 9.10. do 18.10. u podne na SPARK webstranici.

 

Izvor: Mostarski.ba