Noć istraživača Bosne i Hercegovine

Evropska noć istraživača je manifestacija pokrenuta 2005. i tradicionalno se održava zadnjeg petka u mjesecu. BiH se uključila 2012., a ove godine ”Noć istraživača” se 29. 9. priređuje u Banja Luci, Sarajevu, Bijeljini, Mostaru, Travniku i Goraždu.

Cilj ”Noći istraživača” je da zbliži građanstvo i istraživače jednom godišnje, pružajući nam alternativu za uobičajeni izlazak petkom, promovirajući nauku u večernjim satima raznim aktivnostima, u opuštenoj i prijateljskoj atmosferi, isticanjem pozitivnog uticaja istraživača na naš svakodnevni život te promocijom karijere istraživača, posebno kod mladih pod sloganom “Istraživači su među nama!”.

BiH sudjeluje u ”Noći istraživača” od 2012., kada je manifestacija prvi put održana u Banja Luci. Ove godine događaj se organizira i u Sarajevu, Bijeljini, Mostaru, Travniku i Goraždu.

Na Španskom trgu u Mostaru, od 17 do 19 sati, Fakultet strojarstva i računarstva priređuje prezentaciju robota, dok će za najmlađu publiku u Centru za tehničku kulturu, u isto vrijeme, biti prezentacija Lego robota.

Više informacija i aktivnosti na službenoj stranici: www.nocistrazivaca.ba

 

Izvor: glas.ba