Nudžejma Softić uspješno završila IRONMAN 70.3 u Puli

17.septembra je održano 3.izdanje IRONMAN 70.3 Pula. Na ovogodišnjoj međunarodnoj utrci izdržljivosti u Puli bilo je prijavljeno 1400 sportaša, iz 53 države.  Iz Bosne i Hercegovine bilo je prijavljenih pet kandidata, i svi su uspješno završili takmičenje, a razlika među prvo troje je u sekundama:

  1. Haris Fazlić: 5:53:28
  2. Haris Memišević: 5:53:41
  3. Nudžejma Softić: 5:53:42
  4. Saša Ivelić: 6:07:44
  5. Adem Balić: 6:21:31

Ironman 70.3 je takmičenje koje sadrži tri utrke, i to: plivanje, vožnju biciklom i trčanje. Takmičenje započinje plivanjem, međutim zbog olujnog vjetra u Puli i sigurnosti takmičara, plivanje je otkazano.

Među kandidatima koji su uspješno završili ovaj poluironman je i Nudžejma Softić, lektorica na Al Jazeera Balkans i bosanskohercegovačka triatlonka.

Ona je sa trčanjem počela da se bavi 2005.godine. Do sada je istrčala 20 polumaratona, a nije joj u planu da stane na ovom broju.
Kada se osjetila spremnijom odlučila je da uđe u triatlon. Iako tada nije znala plivati to joj nije predstavljalo prepreku nego dodatnu motivaciju da napreduje. Ona je uspješno savladala sve potrebne discipline za triatlon.

Kako bi se pripremila za ovo takmičenje, Nudžejma je svaki dan imala zahtjevne treninge.
Svoju ljubav prema sportu prenosi i na druge ljude. Tako je u Sarajevu organizovala grupu Trčanje i to, gdje članovi zajedno treniraju, druže se i bivaju podrška jedni drugima.

Nudžejma je u Puli imala ogromnu podršku, na kojoj je posebno zahvalna, jer je ta podrška bila dodatni vjetar u leđa.

Nudžejmin naredni cilj je Istanbulski full marathon u novembru, gdje će imati priliku da pretrči s kontinenta na kontinent.

Redakcija HUM.ba Nudžejmi želi mnogo uspjeha u narednom periodu, a Vama dragi čitaoci poručujemo da slijedite svoje snove, da svaka prepreka bude Vaša odskočna daska, i ne zaboravite da ako nešto želite da uradite, naći ćete način, a ako ne želite, naći ćete izgovor.

 

 Za HUM.ba priredila: Aida Mustafić