Izreke Muhammada Alija – Nedostatak vjere je razlog zašto se ljudi boje izazova

Muhammad Ali bio je američki bokser i prema mnogim ocjenama najveći bokser teške kategorije. Ali je u karijeri imao ukupno 61 profesionalni meč. Od toga je pobijedio u 56 nastupa, uz 37 pobjeda nokautom.

[www.mensfitness.com]

Nije imao niti jednu neriješenu borbu, te je zabilježio 5 poraza. Izabran je za najboljeg sportaša svih vremena u izboru koji je proveden među novinarima njemačkog Bilda (53 sportska novinara u rasponu od 25. do 71. godine) i najvećeg sportaša 20. stoljeća prema ispitivanju javnog mijenja u Italiji. Donosimo neke od njegovih misli:

Mrzio sam svaku minutu svoga treninga, ali sam govorio: „Ne odustaj! Sada se pati, ali živi ostatak svoga života kao šampion.

Prijateljstvo nije nešto što učiš u školi. Međutim, ukoliko nisi naučio šta prijateljstvo znači, onda stvarno nisi ništa naučio.

Znam gdje idem i znam istinu. Ne moram biti ono što vi hoćete da budem. Slobodan sam da budem ono što ja hoću.

Onaj ko nije toliko hrabar da riskira neće ništa postići u životu.

Bitka je dobijena daleko od svjedoka; iza linija, u sportskoj sali, vani na cesti, davno prije nego ja zaplešem pod tim svjetlima.

Samo čovjek koji je nekada bio poražen može posegnuti u dubinu svoje duše i izaći sa dodatnim djelićem snage koja je potrebna za pobjedu kada je meč izjednačen.

Čovjek bez mašte nema krila.

Nisu planine na koje se trebaš popeti te koje te izmore; to je kamenčić u tvojoj cipeli.

Mi imamo samo jedan život koji će uskoro završiti. Ono što smo uradili radi Boga će jedino ostati.

Ono što me tjera da idem dalje su ciljevi.

 

Izvor: savjetnikuspjeha.com