Limun za kožu lica

Limun je izuzetno zdravo voće koje se osim za prehranu može upotrijebiti i za kozmetičke tretmane i za postizanje lijepog lica. Limunom možete izjednačiti ten, regulisati masnu kožu lica i posvijetliti pjegice i ten od sunca. Tretmane limunom treba pažljivo koristiti jer zbog velike količine kiseline koju sadrži može oštetiti kožu. Otkrijte za šta je sve dobar limun za kožu lica.

Kada je riječ o njezi kože lica limunom, postoje određene dobrobiti poput posvjetljivanja pjegica i mrlja od sunca, staračkih pjega, vršenje blagog hemijskog pilinga, poticanje proizvodnje kolagena, matiranje masne kože, ujednačavanje tena, regulisanje lučenja sebuma i smanjivanje pojave akni.

Limun se nikada ne smije koristiti na nadraženoj ili oštećenoj koži, a ukoliko nakon primjene limuna koža počne jako peckati, potrebno ju je odmah temeljito isprati. Blago peckanje kože je normalna pojava.

Za osjetljivu kožu tretmani limunom se ipak ne preporučuju kako kiselina ne bi uzrokovala oštećenja kože, nagrizanje ili crvenilo. Ukoliko niste sigurni kako bi vaša koža reagirala na korištenje limuna, savjetuje se da prije tretmana limunom, jedan dio nanesete na maleni dio lica i nakon nekoliko minuta ćete vidjeti kako će vaša koža reagirati.

Ako imate problema sa sjajnom kožom lica možete napraviti piling od limuna. Za piling od limuna će vam trebati 2,5 kašike šećera, 2 čajne kašike limunovog soka i jedno veće bjelance. Sve sastojke dobro promiješajte u manjoj zdjeli i nakon toga masirajte lice dobivenom mješavinom. Nakon nekoliko minuta uklonite smjesu s lica.

Jedan od najjednostavnijih tretmana za njegu lica je trljanje kože kriškom limuna. Prije tretmana kožu lica temeljito očistite i na čistu i suhu kožu nanesite limun blago prelazeći preko cijele površine lica. Ostavite da se sok posuši pa se zatim umijte hladnom vodom. Tako ćete ukloniti pjege na licu i posvijetliti mrlje nastale od sunca kao i ožiljke.

Prilikom nanošenja limuna na lice, pazite da lice ne izlažete sunčevim zrakama i da nakon tretmana koristite proizvode sa zaštitnim faktorom kako se koža lica ne bi oštetila zbog sunca.

Više se puta pokazalo kako su prirodne metode najbolje kada je u pitanju njega lica jer se na taj način na kožu nanose samo provjereni sastojci bez opasnosti od neželjenih posljedica.

 

Autor: A.Z.

Izvor: www.savjetnica.com

Obrada: HUM.ba