Njega kože i kose tokom jeseni

Premda jesen još nije u pravom zamahu, zajedno s raskošnim bojama dolazi i svježiji, vlažan zrak koji ne pogoduje koži ni kosi. Često ulažemo jako puno brige i truda kako bismo izgledati savršeno, a suha koža i naelektrizirana kosa bez sjaja svakako nisu poželjne.

U nastavku pročitajte nekoliko korisnih savjeta o tome kako voditi brigu za kožu i kosu tokom jeseni.

Prehrana

Prehrana ima veliki utjecaj u izgledu vaše kože. Kako bi se spriječila dehidracija kože potrebno je konzumirati dosta tekućine. Kad kod pijete manje vode možete primijetiti da vam koža postaje suha, a vlasište iziritirano.

Bitno je piti puno tekućine tijekom jesenskih mjeseci, ako ne možete piti toplu vodu onda barem konzumirajte piće sobne temperature.

Često ljudi konzumiraju povećane količine kofeina tijekom jeseni koji ima svojstva diuretika te dodatno dehidrira organizam, umjesto toga odaberite neki lagani biljni čaj (kamilica, limunska trava, bijeli sljez, menta i sl.)

Poželjna je hrana poput tople supe, variva, laganog kuhanog povrća, zobene kaše i sl.  Svakako u prehranu uključite voće (banane, šumsko voće, mango, šljive, ananas, naranče i limune), žitarice i salate. Izbjegavajte slanu hranu koja potiče dodatnu dehidraciju organizma.

Hladan zrak i mokre ruke

Ne izlazite na hladan zrak s mokrim rukama, on dovodi do pucanja i suhoće kože. Nakon svakog kontakta s vodom, dobro osušite ruke i namažite hranjivom kremom. Poželjno je kremu nanositi 20-30 minuta prije izlaska van tako da se krema apsorbira u duboke epidermalne slojeve.

Dobra krema omogućit će sveobuhvatnu njegu za ruke i nokte. Mješavina shea maslaca, kokosovog ulja i ostalih hranjivih sastojka odlično su rješenje za suhe ruke. Izbjegavajte korištenje uređaja za sušenje ruku i zagrijavanje ruku i nogu u vrućoj vodi.

Razmazite svoju kožu i kosu masažom

Ponekad je malo ulja sve što je potrebno kako biste se oslobodili od suhe kože.

Izvođenje masaže svaki dan u stvarnom, modernom svijetu nije moguće, ali možete si priuštiti masažu jednom u nekoliko sedmica (ako odlazite kod stručnjaka). Masiranjem se hrani i tonira tijelo tepovećava sjaj kože i cirkulaciju. Masirajte se najmanje 10 minuta, zatim se relaksirajte 10 minuta kako bi se ulje upilo u kožu i potom otuširajte.

Hidratizirajte kosu kako biste izbjegli ispadanje kose

Jedan od razloga ispadanja kose je nedostatak vlage. Problem dodatno pogoršavaju vremenske prilike. Neobična kombinacija đumbira i ulja jojobe kao maska za vlasište može spriječiti ispadanje kose.

Krećite se

Visok nivo emocionalnog ili mentalnog stresa može ostaviti kosu i kožu dehidriranom. Odaberite vježbe s kojima ćete se osjećati dobro i imati energiju. Kad osjetite umor, zaustavite se, uzmite kratku pauzu i zatim nastavite.

Isprobajte pilinge za tijelo na bazi ulja

Pilinzi za tijelo na bazi ulja su odlični za jesen i zimu. Ne samo da uklanjanju mrtve ćelij već i dodatno hidratiziraju kožu. Možete pronaći svakakve pilinge, no i jednostavno ih izraditi kod kuće. Samo pomiješajte kokosovo ili bademo ulje sa šećerom i jednom kašikom meda.

 

Autor: Anamaria Bajlo

Obrada: HUM.ba

Izvor: krenizdravo.rtl.hr