Lekcije iz života kojima nas uče inženjeri

Bilo da su u pitanju problemi na poslu, u društvu, vezi/porodici ili nas muče neke nedoumice i ne možemo da se odlučimo, u potrazi za rješenjem možemo postupiti kao – inženjeri. Inženjerski pristup možemo primijeniti u svakodnevnom životu. Evo i osnova tog pristupa

1. Bez nervoze! – problemi su tu da bi se rješavali

Inženjerski posao velikim dijelom sastoji se od rješavanja problema. Problemi su svakodnevica za svakog inženjera. Kada god se problem pojavi (a uvijek se pojavi) inženjer sistematično pristupa njegovom rješavanju:

  • ako je u praksi već imao sličnu situaciju provjerava da li je i ovo taj slučaj
  • zatim provjerava najvjerovatnije uzroke problema
  • dalje, razmišlja šta je još moglo da proizvede problem kao sporedni efekat

Pored toga posmatra, mjeri, ispituje, traži. Njemu je taj proces nekada čak i zabavan, ali svakako se ne nervira. Nervoza nastupi, možda, tek nakon mnogobrojnih uzaludnih pokušaja otklanjanja problema.
Lekcija: Ne treba se nervirati zbog toga što je problem nastao, nego se usmjeriti na njegovo rješavanje.

2. Neko je taj problem već riješio

Inženjer je svjestan da ako svoj problem nije uspeo da riješi sam, onda možda njegove kolege znaju. Bilo one sa kojima on radi, bilo širom svijeta, a da su svoja znanja podijelili sa drugima putem interneta. Za različite sajtove i forume postoji i sistem vrednovanja – ko je sve još imao takav problem i koliko je dobro predloženo rješenje.
Lekcija: Verovatno je da neko ima sličan problem kao i vi, i možda čak iz neposredne okoline. Raspitajte se kako je najbolje da postupite u datoj problematičnoj situaciji. Sa pretragom interneta budite oprezni – vodite računa o kredibilitetu onoga ko iznosi informacije.

3. Ako ne uspije iz prve, probajte ponovo

Inženjeri ne očekuju da nešto što su smislili proradi odmah i idealno. Uvijek treba bar još malo dotjerati, ispraviti greške, fino podesiti parametre za poboljšanje performansi. Za njih je to dio procesa izrade nove komponente, ili novog programskog koda.
Lekcija: Ako želite nešto da uradite, pokušate, pa ne uspijete odmah, razmislite šta ne radite kako treba i pokušajte ponovo. Ne treba da se razočarate, niti da mislite loše o sebi, samo istrajte! Na primjer, ako želite da naučite da plešete, u početku će vam biti teško, možda nećete moći da pohvatate korake, ali ako ste uporni i vježbate uspjećete. Niko se nije naučen rodio!

4. Posmatrajte šta su rezultati, pa ako treba promijenite ponašanje

U svakom sistemu obavezno postoji mnoštvo mjerne opreme, kako bi se što bolje pratilo stanje u sistemu. Rad jednog dijela sistema zavisi od mjerenja u nekom drugom dijelu sistema: Na primjer, ako je potrebno da u nekoj cijevi pritisak bude konstantan, a izmjereno je da je krenuo da se povećava, onda se bilo ručnom komandom, bilo nekim automatskim uređajem otvara ventil da bi se pritisak vratio u željeno stanje.
Lekcija: U bilo kakvoj interakciji sa drugim ljudima, pratite kako reaguju na vaše ponašanje. Ovo obično zanemarimo kada nam se neko dopadne, pa očajnički želimo da se i mi njemu dopadnemo. Ili, sigurno znate koliko je vama neprijatno ako neko uhvati da vas gnjavi sa nekom pričom ili pitanjima i ne može da shvati da je to vama dosadno, osim ako mu direktno ne kažete.

5. Tajna je u jednostavnosti

Svaki inženjer zna, da se jednostavni sistemi manje kvare i lakše održavaju.
Lekcija: Svaki put kada razmišljate o rješavanju problema, ili pravite plan, obratite pažnju da bespotrebno ne komplikujete.

6. Pazite se pogrešnih pretpostavki

Jedna od najopasnijih grešaka je loša pretpostavka. Rješenje izgrađeno na osnovu pogrešne pretpostavke može dovesti do potpune havarije sistema.
Lekcija: Da li ste sasvim sigurni da je sve baš tako kako na prvi pogled izgleda? Možda ste nečije mišljenje i stav uzeli zdravo za gotovo ili ste precijenili nečiju ličnost i karakter – “Mislila/mislio sam da će on uraditi/ da će biti na mojoj strani…”? Ova greška obično vodi u razočaranje u ljude oko sebe. Da se to ne bi dešavalo, potrebno je redovno primenjivati lekciju 4.

 

Autor: Milana M.

Obrada: HUM.ba

Izvor:  portal To Sam Ja – www.tosamja.rs