Ekološke navike kojima ćete uštedjeti i sačuvati okoliš

Sve što je dobro za okoliš, uglavnom je dobro i za vaš novčanik! Male eko-navike koje usvojite u domu ne samo da će sačuvati životnu sredinu od dodatnog otpada i otrova, već možete i uštedjeti i dosta novca.

Naime, ekološka rješenja podrazumijevaju trajne proizvode, koje nećete jednokratno koristiti, te prirodna sredstva za čišćenje, koja imate u svojoj kuhinji, a neke od njih čak i bacate u smeće (poput iscijeđene kapice od limuna, kojom možete odstraniti kamenac).

Donosimo vam eko-savjete koji su dobri i za našu planetui za vaš kućni budžet:

Koristite pamučne kuhinjske krpe

Umjesto papirnih maramica, koristite pamučne krpe koje mogu trajati godinama, a za koje se ne treba sjeći još drveća za proizvodnju papira. Također, one dugoročno puno manje koštaju.

Koristite platnene maramice

Naše nene i djedovi koristili su platnene, pamučne maramice, koje su trajne, i prelijepo izgledaju. Dugoročno, iznenadit ćete se koliko ste novca uštedjeli, a uz to, pamučne maramice mnogo bolje upijaju znoj u ljetnim danima od papirnih mramica, te ne ostavljaju bijele tragove papira na licu, a možete ih koristiti po cijeli dan.

Nosite svoj platneni ceker

Platneni ceker (s kojim su naše nene prije išle u kupovinu) idealno je rješenje za nošenje namirnica: trajan je, ručka neće puknuti tako lahko, ne zagađuje okoliš, neće vas žuljati ruke tokom nošenja, a uz to, uštedjet ćete nešto novca na plastičnim vrećicama!

Za njegu kože koristite prirodne sapune

Osim što su 100 % prirodni, prirodni sapuni dubinski njeguju kožu, a ujedno nećete bacati brdo plastičnih ambalaža od gelova za tuširanje, koji se brzo potroše (da ne spominjemo kako će vaša koža nakon upotrebe sapuna mirisati na lavandu, cvijeće, narandžu, kokos…). Prirodnim sapunima nanosite prave sastojke iz prirode, biljaka i cvijeća, ne ekstrakte dobivene u laboratoriju.

Kupujte proizvode u jumbo-pakiranjima

Jumbo-pakiranja podrazumijevaju manje otpada koji se baca, a ujedno možete uštedjeti i novac, jer su ona jeftinija. Kada god možete, kupite punjenje (naprimjer za tekući sapun ili neki detrdžent), i iskoristite staru ambalažu.

Koristite prirodna sredstva za čišćenje doma

Industrijska sredstva za čišćenje doma sadrže hemikalije koje mogu nadražiti vaše dišne puteve, izazvati alergije, te iritirati kožu, a uz to zagađuju rijeke i plodno zemljište! Kada god ste u prilici koristite prirodna sredstva za čišćenje doma. Oni su nekada skuplji, no njihovo korištenje dugoročno se isplati, jer ćete potrošiti manje novca na račun za doktora.

Riješite se umjetnih mirisa u domu

Zašto biste koristili umjetne mirise, koji mogu nadražiti dišne puteve i izazvati alregije, (ujedno, njihova ambalaža se baca), kada možete napraviti svoj (od eteričnih ulja, limuna, cvijeća, začina…).

 

Autor: Danijela Jokić – Vaislay

Obrada: HUM.ba

Izvor: krenizdravo.rtl.hr