Hasan Salihamidžić: Od Jablaničke Turbine do Bayern Münchena

Hasan Salihamidžić i Michael Ballack

Vijest da je naš proslavljeni fudbaler Hasan Salihamidžić postao sportski direktor jednog od najboljih fudbalskih klubova na svijetu Bayerna iz Münchena, obradovala je bosanskohercegovačku javnost. Naravno, biti sportski derektor jednog od najboljih fudbalskih klubova današnjice velika je privilegija, pa brojne reakcije na ovaj uspjeh popularnog „Brace“ ne treba da nas čude.

Turbina, Juventus, Bayern…

Hasan Salihamidžić karijeru je počeo u Turbini iz Jablanice da bi ubrzo nakon toga promjenio sredinu i obukao dres Veleža iz Mostara. Uslijed ratnih okolnosti koje su zahvatile našu domovinu Salihamidžić je bio primoran nastaviti karijeru izvan naše domovine, pa je tako nova destinacija za Bracu bila ekipa HSV-a, a igranje u ovom velikanu sa sjevera Njemčake otvorila mu je put prema Bayernu u kojem je proveo veći dio svoje igračke karijere. Sa Bayernom je također uspio osvojiti trofej Lige Prvaka, te na taj način krunisati svoju veoma uspješnu igračku karijeru. Međutim, nakon devet dugih godina provedenih u najtrofejnijem klubu Njemačke za njegove usluge zainteresovao se Juventus, još jedan evropski gigant. U Juventusu se zadržao četiri godine, a nakon te epizode ponovo se vratio u Njemačku, ali ovoga puta u Wolfsburg, gdje je 2011. godine i završio svoju profesionalnu karijeru. Za reprezentaciju Bosne i Hercegovine igrao je od njenog zvaničnog osnivanja 1996. godine pa sve do 2006. kada se u prijeteljskom susretu protiv selekcije Francuske na Koševu oprašta od najdražeg dresa. Da su bile drugačije okolnosti, sasvim sigurno bi Braco igrao više od onih 42 meča u kojima je postigao 6 golova, međutim treba istaknuti da u ovom periodu unutar fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine vladaju veoma kontroverzne ličnosti, koje su svojim potezima svjesno ili nesvjesno uništavali našu reprezentaciju.

I poslije Bayerna opet Bayern

Period igračke „penzije“ Hasan Salihamidžić je većinom provodio kao stručni sportski komentator na raznim TV stanicama. Bio je daleko od javnosti, te veoma teško dostupan „dosadnim“ medijima. Ipak, dolaskom na funkciju sportskog direktora u svoj Bayern München Braco na svoju sreću ili nesreću ponovo postaje aktuelan kako domaćim medijima tako i onim stranim. Sasvim je sigurno da će Hasan Salihamidžić sa svojim velikim iskustvom doprinijeti još većem jačanju Bayern Münchena, međutim ona važnija stvar je da će imenovanjem ovog Jablaničanina doprinijeti dodatnoj promociji naše domovine u evropskim sportskim okvirima.

Sretno Braco, ne zaboravi nas.

 

Autor: Admir Lisica

Izvor: Akos.ba