Poštujemo li dovoljno lik i djelo Alije Izetbegovića?

Alija Izetbegović i Muhamed Ali

Uzdižemo tuđe, a kritikujemo svoje. Rečenica koja najbolje opisuje bošnjačku svakodnevnicu. Međutim, neko će reći šta ima loše u konstruktivnoj kritici? Je li ona zabranjena? Da li ona može unijeti pozitivnu promjenu? Naravno da nije i sigurno da može, ali samo ako je konstruktivana i opravdana! Napadati nekog ili nešto bez kritičke analize i eventualnog dokaza, proizvod je lične frustracije izazvane vlastitim neuspjehom. Upravo, razne „mahalaške“ pritiske osnovnane na onoj našoj staroj „rekla-kazala“ vezane su za ime našeg prvog predsjednika rahmetli Alije Izetbegovića.

Mitovi i propaganda

Mitološki istupi koji imaju za cilj uprljati lik i djelo Alije Izetbegovića kontinurano su servirani iz raznoraznih „kuhinja“, međutim bezuspješno. Žrtva koju je Izetbegović dao za opštu ideju daleko je jača i veća od neosnovanih glasina. Prateći put kojim je išao Alija Izetbegović jasno možemo vidjeti kroz šta je prošao da bi ostvario zacrtani cilj, a to je nacionalna samostalnost, vjerska sloboda i demokratska država. Svaki put popločan je raznim usponima i padovima, tako i ovaj kojim je išao Alija Izetbegović. Još od njegovog pridruživanja Mladim Muslimanima jasno je stao iza jedne velike ideje, koja je zahtijevala velika odricanja. Bez razmišljanja o velikim posljedicama koje može snositi  zbog svog hrabrog istupanja pridružio se velikoj ideji, a kasnije je bio i njen vođa. Stoga, prije svake osude ili kritike upakovane u mitske „zlatne kašike“ treba dobro izučiti život Alije Izetbegovića od njegovog pristupanja Mladim Muslimanima pa sve do preuzimanja uloge vođe u agresiji nad Bosnom i Hercegovinom u posljednjem ratu. Naime, uslijed nepravde koja je činjena našem narodu za vrijeme agresije, Alija Izetbegović je bio pokretačka snaga protiv nepravde koja je sve zahvatila. Agresivna i neprijateljska propaganda svakako nema osnova i zbog Izetbegovićevog odnosa prema vojnicima uslijed najvećih napada o čemu nam govore brojni dokumenti i video zapisi. Godine zatvora koje su ozbiljno naštetile psihičko i fizičko stanje Alije Izetbegovića nisu ga pokolebale na putu istine i pravde, u inat svim onim koji su željeli da bude suprotno. Nažalost po njih, on je izlazio iz svake situacije jači i svojoj domovini privrženiji.

Turska i ostali islamski svijet…

Sviđalo se to nekome ili ne, činjenica je da Alija Izetbegović u islamskom svijetu važi za neprikosnovenog mislioca, te velikog intelektualca, čiji je srednji put u poimanju svakodnevnice, posebno one političke, primjer mnogim liderima današnjice. U Turskoj djeca u školi izučavaju lik i djelo Alije Izetbegovića, serija o njegovom  životu biće snimljena u turskoj produkciji, škole i trgovi u Pakistanu i širom arapskog svijeta nose njegovo ime… Puno je primjera kako je Alija Izetbegović cijenjen i poštovan lider van svoje domovine. Naravno, velika je većina onih koji znaju cijeniti žrtvu i trud koji je on podnio za ideju zvanu Bosna i Hercegovina u Sandžaku i Bosni i Hercegovini, međutim, nekada mi se čini da drugi shvataju više od nas koliko je ustvari Alija Izetbegović bio značajna ličnost. Zbog toga se trebamo svi zapitati da li smo dovoljno proučili život prvog predsjednika, te čemu nas njegova žrtva uči? Ukoliko i nakon toga budemo ravnodušni i sve pustimo zaboravu, neka nam ne bude krivo kada nas drugi nauče kako da cijenimo svoje!

 

Autor: Admir Lisica

Izvor: Akos.ba