Poučna priča: Isplati li se biti pošten?

[Izvor slike: facebook profil Shah Lalon Amin]

Shah Lalon Amin je sa prijateljima na facebook-u podijelio zanimljiv događaj koji mu se dogodio nedavno:

„Moj automobil je imao nesretan sudar sa drugim autom. U osnovi, parkirao sam na nizbrdici i greškom nisam povukao ručnu kako treba. Otišao sam do kuće svoga rođaka da bih kasnije našao da je moj automobil skliznuo dole i udario u drugo auto. Auto mi je malo oštećen, a poleđina ovog drugog auta je također oštećena i izgrebana. Niko nije bio tu da to primijeti. Ali, odlučio sam otići kući i napisati na papir svoje detalje vlasniku auta jer sam smatrao da ne bi bilo lijepo otići tek tako.

Kada sam došao da mu okačim papir ispod brisača, njegov sin je izašao iz kuće i upitao šta se desilo. Ispričao sam mu šta se dogodilo i pokazao mu papirić. Bio je veoma iznenađen i kazao da većina osoba se ne bi ni potrudila da napiše poruku i da bi vjerovatno pobjegli. Izrazio je svoju zahvalnost za moje poštenje i poderao papir govoreći: „Ne brini, riješiću ja ovo, cijenim Vašu iskrenost.“ Poštenje se sigurno isplati. Moglo me je koštati nekoliko stotina funti.“

[Izvor slike: facebook profil Shah Lalon Amin]
Osobi iz priče se poštenje itekako isplatilo gledajući s materijalne strane. Međutim, ono što je još važnije jeste nagrada koja na Drugom svijetu čeka onoga ko ovako postupi, s iskrenom namjerom u srcu. Stoga, suprotno uvrijeđenom mišljenju materijalista da je na današnjem vremenu pošten uvijek onaj koji je „donji“, vjernik treba da vjeruje da se poštenje zaista isplati.

 

Prijevod i obrada: HUM.ba

Izvor: Facebook profil Shah Lalon Amin