Poučna priča: Ispit ili džuma – da li ću stići?

Šejh Yahya Adel Ibrahim prenosi doživljaj iz svojih studentskih dana

Džuma - ilustracija [Izvor slike: Preporod]

Bio je student druge godine Univerziteta u Torontu na fakultetima geologije i hemije kada je počeo pokazivati interes za forenzičkim naukama. Dozvolili su mu da se tim poljem bavi 2 godine i onda su ga izbacili jer nije zadovoljavao psihološki profil osobe za tu struku. Međutim, događaj s ispita iz forenzičke psihologije mu je posebno ostao urezan u sjećanju.

Naime, jedne prilike ispit mu je bio zakazan tačno u terminu džume. Baš taj petak je bio zamoljen da bude imam na džumi u jednom znatno udaljenom mesdžidu od Univerziteta do kojeg mu je trebalo minimalno 20 minuta vožnje, uz to da je super brz. Tako da je nazvao mesdžid i saopćio im da neće moći doći. Međutim, džematlije su uporno insistirale da dođe jer nisu imali nikoga da ih predvodi.

Ipak je pristao te je odlučio da kontaktira svog profesora. Profesor ga je pozvao da dođe u njegovu kancelariju. Yahya je objasnio profesoru – Ispit počinje u 13:00h, ali mi imamo molitvu petkom u 13:00h. S obzirom da klanjam u džamiji u Mississaugi koja je poprilično udaljena od ovog mjesta trebaće mi barem 25-30 minuta da dođem ovdje. Ispit traje 50 minuta, i to od 13:00h do 13:50h, što znači da ću imati samo 20 minuta vremena za ispit. Da li će Vam smetati ukoliko ja krenem s ispitom u 12:00 i čim završim ostali studenti će ući tako da im neću ništa uspjeti reći?

Profesor nije imao razumijevanja te mu je, između ostalog, poručio – Ili si tu ili nisi. Koliko god ti vremena ostane to je tvoje vrijeme. Mi ovdje nemamo produžetaka. Yahya se zahvalio i otišao.

Odlučio je otići na džumu. Nakon džume brzo se poselamio i ‘preskačući preko ljudi’ odmah istrčao iz mesdžida. Kada se dovezao do Univerziteta auto je naglo zaustavio i parkirao preko dva parking mjesta. Bilo mu je svejedno da li će dobiti kaznu. Utrčao je na ispit oko 13:40h. Imao je samo 10 minuta vremena do kraja ispita. Profesor mu se smiješio, a Yahya je sjeo i započeo s ispitom.

Ispit je sadržavao 80 pitanja koja su bila bazirana na principu višestrukog izbora. Počeo je čitati i odgovarati pitanja redom. Pitanja su sadržavala komponente psihologije i psihijatrije. Počeo je zaokruživati odgovore. Prvi odgovor – c). Drugi odgovor – c). Treći odgovor – c). Primijetio je da nešto ne odgovara, ali je bio svjestan da nema vremena da se vrati i da ponovo čita pitanja. Četvrti odgovor – c). Kroz glavu mu prolazi – minuta do kraja. Peti odgovor – c). Pomislio je – 30 sekundi do kraja. Nakon toga je samo nastavio bez čitanja zaokruživati odgovore pod c. 80 pitanja i sve odgovore je zaokružio pod c.

Nakon ispita nastupali su praznici, tako da im je rečeno da dođu za dvije sedmice po rezultate. Kada su stigli, Yahya je primijetio da je profesor u licu crven kao paprika. Nije mu bilo jasno šta se dešava. Profesor je počeo govoriti – Ovo je trebao da bude dio vaše psihološke komponente, pa smo htjeli uraditi nešto drukčije ove godine. Sve odgovore smo stavili pod c da bismo vidjeli ko će se dvoumiti.

Postavlja se pitanje ko bi bio taj ko ne bi posumnjao i ko se ne bi dvoumio te stavio sve odgovore pod c na svih 80 pitanja? Ali, Yahya je ipak bio taj. Yahya je pogledao ispit i pisalo je 100 bodova. Profesor je nastavio – Nećemo ovo više ponavljati jer se dese određene pojave koje donose statističke nepredvidivosti. Yahya je u sebi pomislio – To je Allah, čovječe!

Yahya se kune Allahom, dž.š., da je ovo moglo biti samo od Allaha. On vjeruje da je to vid Allahove pomoći osobi koja nešto odabere radi Allaha. Još jednom se dokazala istinitom izreka – Ko ostavi nešto radi Allaha, Allah će mu nadomjestiti boljim od toga.

Allah Uzvišeni u Kur’anu kaže: „…a onome koji se Allaha boji, On će izlaz naći, i opskrbiće ga odakle se i ne nada; onome koji se u Allaha uzda, On mu je dosta…“ (Et-Talak, 2-3), a u idućem ajetu, između ostalog, stoji: „…A onome ko se Allaha boji, On će sve što mu treba učiniti dostupnim.“ (Et-Talak, 4).

Brate, sestro, vjerovatno ste dosada bili u sličnim situacijama kada ste morali vagati između činjenja djela za koje ćemo na Sudnjem danu biti pitani, prvenstveno misleći na obavljanje namaza u svoje vrijeme, i djela koje nije apsolutna obaveza, koje može biti i važno i nevažno, ali nikada na nivou namaza. Lično sam iskusio sličnu situaciju kada sam odabrao džumu prije ispita te nakon što sam došao kolege su mi saopćile da je ispit pomjeren u 14:00h zbog problema sa sistemom. Ne mora značiti da će se i vama radi odabira namaza automatski pomjeriti ispit ili sl., ali će to naše djelo zasigurno prouzrokovati nečim mnogo korisnijim po nas kasnije na dunjaluku, a na ahiretu naročito. Možda mi tu korist nećemo moći vidjeti momentalno, ali u Allahovom, dž.š., hikmetu je istinski bereket i ako se dublje zamislimo otkrit ćemo ga, inšallah.

Obično u ovakvim situacijama nismo ni u prilici da klanjamo istiharu-namaz, tako da sve što nam preostaje jeste iskren oslonac na Allaha, dž.š. Zato, idući put kada se budemo dvoumili da li da ispunimo dužnost prema našem Gospodaru ili ono nešto što nije na tom stepenu, dobro analizirajmo situaciju i budimo iskreni prema sebi i svom Stvoritelju. Zapitajmo se da li smo u mogućnosti ispuniti svoju obavezu na vrijeme ili je ipak u pitanju naša nemarnost, stid od drugih ili nešto treće što nas sprječava.

„Sjećajte se vi Mene, i Ja ću se vas sjetiti, i zahvaljujte Mi, i na blagodatima Mojim nemojte neblagodarni biti!“ (El-Bekare, 152)

Ova priča je obrađena i u video formatu od strane popularnog YouTubera Ajdina Hasanića:

 

Prijevod i obrada: HUM.ba