Prijelomne vijesti:
Kupres: Danas počinje sajam domaćih proizvoda i rukotvorina Ispis E-mail
Autor Mi Media   
Subota, 05 Siječanj 2013

danas u kupresu pocinje sajam domacih proizvodaUdruga žena „ Kupreške“  iz Kupresa organizira dvodnevni sajam domaćih proizvoda i tradicionalnih rukotvorina koji počinje danas. Prvi dan, sajam će se održati u Hotelu Adria Ski na Kupresu s početkom u 12:00 h, a u nedjelju na zelenoj pijaci od 12:00 h ( ili u poslovnom prostoru „Gagi“ u slučaju nevremena). Na sajmu će biti izloženi razni domaći proizvodi sa područja Kupresa, od suvenira, rukotvorina, pletiva, pa sve do pekmeza, salata, likera, domaćih čajeva, žitarica, mliječnih proizvoda i slastica koji su proizvedeni u kućnoj radinosti.


Iz udruge najavljuju: „Uz degustaciju tradicionalnih jela Kupreške visoravni biti će izloženi proizvodi od Bogom danih plodova,a  to su  pekmezi od borovnice, šljive,maline, šepurine (šipka),likeri: borovniček, višnjevača, jeger, ljekovite trave,čajevi,sirevi,kajmak,brašno od heljde mljeveno na vodenici,bijeli luk,kapula itd. Također će biti izložene slike naših amaterskih slikarica, zlatovezi, knjiga „Narodno biserje“ autorice Ružice  Živković,  u kojoj je od zaborava sačuvala tradiciju običaje i pjesme ovog kraja. Nadalje, tradicionalne rukotvorine: torbice,nošnje ,šlape,drolje-rute,heklane i vezene  stolnjake, prele za presti vunu,prakljače. Naravno, tu je nezaobilazni odjevni predmet specifičan za naš kraj- nakurnjak, kao i suveniri od gipsa, kape, šalovi,broševi i prstenja ...“

„Od ovog sajma očekujemo da žena bude prepoznata kao bitan stup društva u očuvanju tradicije običaja i promicanja Kupresa kao turističkog mjesta. Sajmom koji je prodajnog karaktera želimo ekonomski osnažiti naše žene te ih potaknuti na daljnji rad. Iako  idemo u skladu s vremenom, ne damo da  ono uguši našu  tradiciju“, za kraj ističu Kupreške.

 

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi