Prijelomne vijesti:
Sveti Nikola biskup Mire (umro 350.) - 6. prosinca Ispis E-mail
Autor Fra Franjo Mabić   
Četvrtak, 06 Prosinac 2012

sveti nikola biskup mireSveti Nikola biskup Mire (umro 350.) Slavi se 6. prosinca. Zaštitnk putnika, mornara i djece, proizvođača bačava, proizvođača ulja, lučkih radnika, potlačenih zatvorenika.

 

 


Sveti Nikola se rodio na terenu današnje Turske u katoličkoj pobožnoj obitelji. Postao je svećenik pa zatim biskup u Miri.


Pobožna legenda kaže da je pomogao jednu sirotnu obitelj sa tri djevojke koje su skoro morale na zaradu na cestu ili se ubiti od siromaštva. On je jedne večeri došao i bacio torbu novca i udaljio se. To je bilo dovoljno da se najstarija dobro uda. Drugu večer je isto ponovio i napravili su plan lijepoga odgoja druge, a treće večeri su se vrata otvorila i zadovoljni otac je mogao zahvaliti i prigrliti velikoga darovatelja.sveti nikola biskup mire2


On je obljubljeni svetac i zaštitnik je tolikih država, pokrajina, biskupija, župa, samostana, kapelica, a k tome toliki nose njegovo ime. Časte ga također mornari i putnici i zato ga zovu još i sveti Nikola putnik.
Svetoga Nikolu časte još danas najviše djeca kao dječjega sveca koji im donosi darove i uvodi polako u Božićno vrijeme. Ima i to svoje razloge. Neki je zločinac ubio troje djece. Nikola ih je vratio čudesno vratio u život i evo, odakle je i kako postao zaštitnikom.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi