Prijelomne vijesti:
Predstavljamo: Eco-selo Grabovica centralni dio Buškog jezera Ispis E-mail
Autor Mi Media   
Petak, 21 Prosinac 2012

eco selo grabovicaBuško jezero  je najveće  jezero u Europi koje je stvoreno ljudskom rukom, 2/3 jezera nalazi u općini Tomislavgrad, a ostatak u općini Livno. Iako je nastalo umjetno, okuženje ovog jezera je bogato prirodom. Nalazi se na tromeđi između Hercegovine, Bosne i Hrvatske, te je mjesto iznimnih prirodnih bogatstava i ljepote, kao  i  stanište različitih biljnih i životinjskih vrsta.

 


U području ovog „raja na zemlji“ smješteno je  Eco selo Grabovica, koje se nalazi na magistralnom putu Kamensko – Tomislavgrad, udaljeno 10 kilometara od Graničnog prijelaza Kamensko. Cilj izgradnje Eco-sela Grabovica je razvoj  turizma na Buškom jezeru,  i  postati glavno turističko odredište.  Ovaj projekt je osmišljen prije 11 godina od strane g. Joze Ćurkovića, uz suradnju g. Jerke Bošnjaka, a financiran od strane više inozemnih poduzeća. Početna zamisao je  bila razvoj postojećeg turističkog  potencijala Buškog jezera i njegove okolice, kao i upoznavanje ljudi s ljepotom i bogatstvom ovog kraja.

 


Gradnja  je započela 2001. godine  izgradnjom kuće, smještaja, sportskih igrališta i ostale infrastrukture za pripremu sportaša. Uz to,  prvotna ideja je bila osnivanje  konjičkog kluba, zbog porasta popularnosti sportskog jahanja u svijetu.  S vremenom i zbog   pozitivnog  odjeka na dotadašnji  rad, projekt  će se nastaviti izgradnjom wellness centra, bazena za kupanje, zoološkog  vrta, restorana te izgradnjom dodatnih smještajnih jedinica, dok bi  cjelokupni objekt trebao službeno početi sa radom u lipnju 2013. godine.

 


Unutar Eco-sela se nalazi zoološki vrt, u kojem se za sada uzdržava nekoliko vrsta peradi, koza, ovca, zečeva, svinja, krava, nojeva, magaraca, ponija, jelena, srna…  Zoološki vrt se planira povećati na fond životinja  koji  će biti  većinom tradicionalan, sa domaćim i autohtonim vrstama.

 


Što se tiče konjičkog  kluba,u  planu je posjedovanje  20 konja za jahanje, te 5-6 ponija i isto toliko magaraca, da bi u jahanju mogli uživati gosti svih uzrasta. Trenutno stanje konjičkog kluba ispunja 70% ovih kriterija.


„Cilj nam je privući turiste razno raznim ponudama, te se povezati s ostalim turističkim odredištima. Blizina skijališta, mora, planina, svetišta nudi mogućnosti za široku paletu ponuda izleta i zabave budućim gostima. Također želimo postati brend na turističkom tržištu te etablirati Eco-selo kao nositelja turizma na jezeru. Svojim uspjehom potaknuti razvoj turističkih potencijala, kao i poljoprivrede, stočarstva, sporta na području jezera“, ističu iz Eco sela Grabovica.

 

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi