Prijelomne vijesti:
Otklonjena zapreka za prijelaz granice i izvoz prema HR i EU Ispis E-mail
Autor vecernji.ba   
Petak, 14 Lipanj 2013

otklonjena zapreka za granicuVijeće ministara BiH jučer je na telefonskoj sjednici utvrdilo prijedlog ugovora o graničnim prijelazima s Hrvatskom i po hitnom postupku uputilo ga na daljnji postupak Predsjedništvu BiH kako bi se u zadnji trenutak izbjegla potpuna blokada državne granice od 1. srpnja kada Hrvatska pristupa u EU.

Doznajemo da je ova odluka Vijeća ministara donesena jednoglasno unatoč tome što se ovo pitanje pokušalo povezati s drugim otvorenim pitanjima kao što je izvoz roba u RH, odnosno EU.


Dogovor u Zagrebu


Ova odluka rezultat je pregovora koje su o tome dan ranije u Zagrebu vodila državna izaslanstva i na kojemu je parafiran dokument koji definira granične prijelaze i njihov status kako bi oni mogli nastaviti funkcionirati i nakon 1. srpnja kada Hrvatska ulazi u EU. Vijeće ministara je prihvatilo izvješće svog povjerenstva koje je sudjelovalo na pregovorima. Predloženim su ugovorom određeni granični prijelazi za promet putnika te roba koje podliježu inspekcijskom nadzoru. Ugovor definira kako su za izvoz i uvoz osjetljivih roba, poput prehrambenih proizvoda mesnog i mliječnog podrijetla
određeni prijelazi Stara Gradiška - Gradiška i Nova Sela - Bijača.

Za međunarodni cestovni promet putnika i roba te za promet voća i povrća, koji sukladno zakonodavstvima ugovornih strana podliježe kontroli usklađenosti s tržišnim standardima i utvrđivanju zdravstvene ispravnosti prilikom prijevoza preko zajedničke državne granice, određeni su granični prijelazi Županja-Orašje, Ličko Petrovo Selo - Izačić, Vinjani Donji - Gorica i Gornji Brgat - Ivanića.


 Novi ugovor о graničnim prijelazima nužan je kako bi se on prilagodio standardima koje propisuje EU. Postizanje dogovora о ovom pitanju kasnilo je mjesecima zbog problema u BiH, a to je prijetilo da se od 1. srpnja svi postojeći granični prijelazi između dvije države automatski zatvore.


Carinske kvote


Problem je bio u činjenici da zbog političkih razloga predsjedatelj Predsjedništva BIH Nebojša   Radmanović nije želio prihvatiti imenovanje novog predsjedatelja radne skupine za pregovore s Hrvatskom koji bi onda parafirao postignuti sporazum. Na jučerašnjoj sjednici Vijeće ministara BiH je utvrdilo i odluku о pregovaračkoj poziciji BiH o  dodatnom protokolu uz privremeni trgovinski  sporazum s EU. BiH odbija mogućnost nastavka neograničenog bescarinskog uvoza iz Hrvatske u BiH. Vlasti BiH traže povećanje godišnjih kvota za proizvode iz BiH poput ribe, vina i šećera ili uvesti carinske kvote za iste proizvode iz EU koliko se iz RH uvozilo u razdoblju 2009. -2011.

 

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi